Cele mai utile sfaturi pentru un somn cât mai bun VIDEO



Lipsa de odihnă poate cauza grave probleme organismului, așa că un somn bun este extrem de important pentru sănătate.

Psihologul Richard Wiseman este autorul unei cărți numite Night School, unde sunt prezentate sfaturi simple și utile care te ajută să adormi mai repede și mai bine.


Iată care sunt cele mai utile sfaturi pentru un somn bun:

1. Lumina albastră a ecranelor dispozitivelor electronice precum tablete, smartphone-uri sa computere influenţează secreţia unui hormon numit melatonină, implicat în controlul alternanţei somn-veghe, perturbând astfel somnul. Închideţi aparatele respective cu o oră înainte de culcare, dați luminozitatea mai jos sau folosiţi ochelari speciali care să filtreze lumina albastră.

2. „Obosiţi-vă” creierul dându-i ceva de făcut, ca de exemplu, pentru fiecare literă a alfabetului, gândiți-vă la câte un animal al cărui nume începe cu acea literă.

3. Mutaţi-vă patul. Vă simţiţi mai relaxaţi, mai în siguranţă şi dormiţi mai bine dacă patul este aşezat astfel încât să puteţi vedea uşa camerei. E un comportament dobândit prin evoluţie: o astfel de poziţionare în raport cu intrarea în încăpere ne ajută să percepem mai rapid un eventual pericol, dându-ne timp să reacţionăm.

4. Purtațivă ca și când ați fi obosiți. Atunci când vă purtaţi ca şi cum aţi fi obosiţi, deveniţi somnoroşi. Puteți să vă prefaceți că ați căscat de câteva ori.

5. Mâncaţi o banană înainte de culcare; conţine carbohidraţi care vă vor ajuta corpul şi mintea să se relaxeze.

6. Dacă simţiţi nevoia unui „pui de somn” în timpul zilei, beţi o ceaşcă de cafea chiar înainte de a a vă culca. Cafeaua are nevoie de 20 de minute pentru a-şi face efectul, așa că vă veţi trezi foarte vioi.

7. Ascultaţi o muzică relaxantă. Studiat şi demonstrat ştiinţific: această înregistrare vă ajută să adormiţi.

8. Dormiţi pe partea dreaptă; cercetările au arătat că inima funcţionează mai bine în această poziţie. Excepţie: femeile însărcinate e mai bine să doarmă pe partea stângă. Oricum, evitaţi să dormiţi cu faţa în sus sau pe burtă.

9. Încercaţi să rămâneţi treji! Încercând cu tot dinadinsul să stăm treji, obosim considerabil. Aşadar, încercaţi să ţineţi ochii deschişi şi concentraţi-vă să nu adormiţi.

10. Puneţi-vă şosete. Când vă întindeţi în pat, fluxul sangvin în zona picioarelor se intensifică. Dacă aveţi picioarele calde, acest lucru vă ajută să adormiţi.

Comentarii Facebook