Ce vin trebuie să bei pentru a te proteja împotriva bolilor de inimă



Un studiu realizat recent de oamenii de știință din Republica Cehă arată că vinul, consumat în cantități moderate, ajută la protecția împotriva bolilor de inimă, însă doar pentru persoanele care fac și exerciții fizice.

Autorii studiului precizează și că vinul alb și vinul roșu au același efect.

"Acesta este primul studiu randomizat care compară efectele vinului roşu şi alb asupra unor markeri ai aterosclerozei, la persoane cu risc moderat de boli cardiovasculare (BCV). Am constatat că un consum moderat de vin are efect protector numai la persoanele care fac exerciţii fizice. Vinul roşu şi cel alb au dat acelaşi rezultat”, a spus prof. Milos Taborsky, care a prezentat concluziile studiului, numit In Vino Veritas, la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie, potrivit Science Daily, citat de Descoperă.ro.

La studiu au participat 146 de persoane cu risc de BCV scăzut până la moderat, conform criteriilor HeartScore.

Subiecții au consumat, timp de un an, fie vin roşu (Pinot Noir), fie vin alb (Chardonnay-Pinot), din aceeaşi recoltă şi podgorie din Republica Cehă.

Potrivit definiţiei OMS, consumul moderat de vin este echivalent cu 0,2 litri pentru femei şi 0,3 litri pentru bărbaţi, de maximum 5 ori pe săptămână.

Comentarii Facebook