Ce face ACUM Csibi Barna, secuiul care l-a ”spânzurat” pe Avram Iancu? Interviu în FORȚĂ

 

Csibi Barna, secuiul care l-a ”spânzurat” pe Avram Iancu, s-a mutat din România. 

 

El trăiește de mai bine de un an în Ucraina, unde militează pentru autonomia maghiarilor dintr-o republică locală imaginară ”Ruteana Transcarpatica” și face planuri pentru independența Ținutului Secuiesc. 

 

Reporterii RISE Project i-au luat un interviu prin Skype, vineri, 18 iulie, după catastrofa aviatică de lângă Donețk.

 

Rep: Când ai venit la Miercurea Ciuc ultima oară purtai un tricou cu chipul lui Vladimir Putin, cu citatul ”fiecare are dreptul la autodeterminare” (n.r. – autonomie teritorială) și aveai un steag al Rusiei. Crezi că doar Rusia e cea care respectă acest drept?

 

Csibi Barna: Păi, dacă tu ești sincer cu tine și te uiți în jur, Vladimir Putin este singurul care susține acest drept. Dacă te uiți și în retorica ungurilor, și în retorica Europei, și în retorica americanilor, și în retorica Israelului, niciodată de la Kosovo încoace nu s-a mai auzit despre acest drept.

 

Acolo, când era de actualitate problema Kosovo, toată lumea vorbea despre dreptul la autodeterminare. Cum problematica Kosovo s-a încheiat, parcă acest drept nu mai există și toată lumea vorbește despre integritatea teritorială: a Ucrainei, a Israelului.

 

Eu cred ceea ce văd și tu faci același lucru. Și eu văd că Rusia respectă dreptul la autodeterminare a Donețkului sau Luganskului.

 

Rep: Tu crezi că Rusia ar susține independența Ținutului Secuiesc?

 

Csibi: Rusia susține independența Ținutului Secuiesc. Din interes strategic. Poporul secuiesc dorește autodeterminare exact ca și poporul din Donețk.

De fapt, rușii, în mass media rusească, se ocupă foarte intens de problematica secuilor. Si eu m-am mirat cât de multe lucruri știu rușii despre noi. Și am făcut și o glumă: rușii știu mai multe despre secui decât Orban Viktor. De exemplu, dacă acum îl intrebăm pe Orban Victor în ce localitate, pe baza hotărârilor judecătorești, au fost scoase steagurile secuiești sau steagurile Ungariei, pun pariu că habar n-are. Într-un articol din presa rusească era scris că la Madaras a fost scos steagul Ungariei, la Tg. Secuiesc au fost scoase cele două steaguri secuiești, la Sîngeorzu de Pădure s-a scos steagul… și așa mai departe. Deci ei știu câte ceva de-acolo, din Siberia.

 

Pentru moment, Rusia n-are ce să facă, ea deocamdată se uită și caută alianțe. Caută aliați în Ținutul Secuiesc.

 

Dacă, de exemplu, conform legii internationale, Ținutul Secuiesc își declară autodeterminarea și cere intervenția ONU – așa se face, ceri intervenția ONU – ONU are obligația ca această autodeterminare să fie protejată. Trupele ONU și NATO merg în fiecare zonă unde e conflict și atunci vin și ceva trupe rusești de la ONU în Ținutul Secuiesc. Să garanteze pacea și să inființeze ce-ți trebuie înființat pentru funcționarea unui stat. Și cam atât. Și de-acolo… Țara Secuilor! Țara Hunilor!

 

Și acum să fim serioși, în acest moment chiar foarte mulți americani se tot plimbă pe la noi și nu știu din ce motiv. Pe ce bază? Acum am citit că s-a dat și un mare chef pentru americani la Cluj. Au fost tratați ca niște diplomați, dar, de fapt, ei sunt soldați. S-a dat un chef în cinstea lor de parcă erau niște politicieni de mare rang. Na… Ce caută acolo americanii? Eu cred că rusii au nevoie și caută aliați.

 

Rep: Crezi că vreodată Ținutul Secuiesc va fi un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil?

 

Csibi: Ținutul secuiesc, adică o țară a secuilor? Păi, cum sa nu?!

 

Rep: Cam în cât timp?

 

Csibi: Păi, s-ar putea foarte repede.

 

Mai multe, pe Rise Project.

Comentarii Facebook