Cât de nocivă este vopseaua de ouă? Puteți opta pentru variante naturale

 

Vopselele de ouă existete în comerț sunt toxice, iar specialiștii recomandă folosirea variantelor naturale. 

 

Dr. Ing. Biolog Mihai Rissdorfer, expert colaborator al APC Romania, a facut un studiu pe eticheta a 10 tipuri de vopsea rosie pentru oua, achizitionate din supermarketuri in perioada 1 - 3 Aprilie 2015. 

 

Au fost analizate urmatoarele vopsele de oua: Secom Onix Impex Onix, Dr. Oetker Carmin, Dr. Oetker – kit pentru Oua de Paste, Polyrom Impex vopsea solida si vopsea lichida, Alex & Comp vopsea solida si lichida, Alex & comp – lac pentru oua, Dr. Oetker Gallus si Gordena Impex – Imperial Multicolor, hartie pentru vopsit oua rosii. 

 

8 dintre aceste vopsele contin Azorubina, E122, un colorant rosu toxic, folosit in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina. Este un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. 

 

9 dintre cele 10 produse contin aditivi alimentari, exceptie facand Lacul pentru oua Alex & Comp. Majoritatea vopselurilor pentru oua contin aditivi alimentari. APC Romania recomanda sa cumparati oua de categoria 0 si 1 intrucat au coaja mai groasa si nu va trece vopseaua prin ele ajungand la continut. Ouale de categoria 2 si 3 provin de la gaini crescute in hale industriale sau baterii, gaini stresate, si au coaja foarte subtire, prin urmare vopseaua de oua poate ajunge in interior. Odata patate cu vopsea, ouale nu mai pot fi mancate pentru ca devin toxice. 

 

De asemeni, APC Romania recomanda sa fierbeti ouale inainte de vopsire si sa le vopsiti cu produse naturale: cafea, ceai, ceapa rosie sau alba, turmeric, paprika, afine, coacaze, varza sau piper, potrivit Asociaţia pentru Protecţiei Consumatorilor din România. 

Comentarii Facebook