Care sunt pericolele la care te pui dacă te pui la somn prea târziu



Multe persoane tinere dorm foarte puțin pe doamne, chiar și 3-4 ore, din cauza programului încărcat, motiv pentru care nici nu mai simt oboseala așa cum ar fi normal.

Mulţi tineri nu pot să adormă mai devreme de ora 2-3 noaptea, de aceea şi dorm foarte puţin, dimineaţa fiind nevoiţi să se trezească devreme. Ei suferă de o afecţiune numită sindromul somnului întârziat, care dă peste cap ceasul intern, adică ritmul circadian.

Aceste persoane nu pot adormi decât foarte târziu, dar, spre deosebire de insomniaci, ei dorm bine după ce reuşesc să adoarmă, potrivit Descoperă.ro.

Neil Stanley, expert în somn, spune că această tulburare este varianta extremă a „bufniţelor”, adică a persoanelor care simt nevoia să se culce foarte târziu şi să se trezească târziu.

Din cauza noilor tehnologii şi a luminii artificiale pe care o dau monitoarele, tot mai multe persoane tind să sufere de acest sindrom, susțține expertul.

Această afecțiune slăbeşte sistemul imunitar, astfel că bolnavii se vor vindeca mai greu chiar şi în cazul unei banale răceli, iar în timp pot să apară probleme mult mai grave: hipertensiune, tulburări de ritm cardiac, diabet.

Mai mult, cei care stau treji mai mult de 16 ore nu ar trebui să mai urce la volan, reacţiile lor fiind afectate la fel ca în cazul consumului de alcool.

Comentarii Facebook