Canada discută eliminarea vizelor pentru români și bulgari



Ministrul canadian al Migraţiei se va întâlni, săptămâna viitoare, cu reprezentanții CE pentru a discuta despre exonerarea vizelor, în contextul în care România şi Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului UE-Canada, ca reacţie faţă de refuzul Guvernului de a elimina vizele pentru români şi bulgari.

Următoarea etapă pentru ratificarea Acordului comercial UE-Canada trebuie să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, când ministrul canadian al Migraţiei este aşteptat la Bruxelles pentru a rezolva problema generată de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetăţenilor români şi bulgari, relatează CBC News, citat de Mediafax.

În contextul în care Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), această ţară trebuie să acţioneze sau riscă blocarea acestui acord prin dreptul de veto al statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi, comentează CBC News.

Canada și SUA au primit, în luna aprilie, dispoziție încă trei luni pentru a se conforma cu politica Uniunii Europene privind exonerarea vizelor: ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii UE.

Momentan, Canada solicită vize românilor și bulgarilor, în timp ce SUA solicită vize cetăţenilor din cinci state membre UE.

Comentarii Facebook