Adevărul despre cafea. Vezi ce efecte are asupra organismului


Cafeina este un element excitant care dă ceva palpitaţii, însă acest lucru nu este deloc dăunătoare sănătăţii cardiace, ci dimpotrivă.

În raportul său din 2015, Consiliul consultativ asupra recomandărilor alimentare arată că un consum moderat de cafea, de trei-patru ceşti pe zi, nu produce probleme de sănătate, ci chiar duce la o scădere a riscului de diabet şi de boli cardiovasculare, potrivit descopera.ro.

"Este un lucru stabilit în numeroase studii de observaţie. Se spune despre cafea că ar face rău inimii, dar un consum moderat este mai degrabă protector la nivel cardiovascular", spune dr Francois Paillard, cardiolog specialist în nutriţie preventivă vasculară la Spitalul de Urgenţă din Rennes.

Potrivit dr. Paillard, cafeina este un factor care acţionează favorabil asupra sensibilităţii la insulină, ceea ce împiedică o evoluţie spre diabet. Astfel, cafeina are un rol protector și împotriva "riscului de depunere de grăsime pe artere" şi a riscului de apariţie a unor evenimente cardiovasculare.

Această influenţă a cafelei pe termen lung trebuie să fie separată de efectul său pro-aritmic, organismul putând să nu o tolereze bine: fiind un excitant, cafeaua concentrată poate da palpitaţii.

"Ea nu se asociază cu evenimente grave de ritm cum ar fi moartea subită, ceea ce nu se poate spune despre băuturile energizante", afirmă dr Paillard.

Totuşi, doctorul recomandă ca persoanele înclinate să aibă palpitaţii nu trebuie să bea neapărat cafea şi să îşi asume riscuri suplimentare doar pentru a se feri de riscuri cardiovasculare.

Comentarii Facebook