Soluția extremă a unui profesor pentru a ”reporni” economia Europei: 500 euro pentru fiecare locuitor



Un reputat profesor de macroeconomie de la Univesity of Oxford, John Muellbauer, a declarat în cadrul unui interviu pentru Deutche Welle că are o soluție radicală pentru a putea ”reporni” economia din zona EURO.

Pentru a putea ca Banca Centrală Europeană să poată urca inflația până la procentul țintă de 2%, profesorul Muellbauer propune ca fiecare adult să primească câte 500 de euro.

Acesta susține că, astfel, locuitorii ar cheltui banii, iar guvernele ar obține venituri din taxe.

Sugestia mea pentru BCE este să trimită, împreună cu numărul asigurării sociale, un cec de 500 de euro fiecărui adult din zona euro. Această măsură va determina multe gospodării să cheltuiască. Desigur, în unele cazuri, aceşti bani pur şi simplu vor fi economisiţi, în vreme ce alţii vor prefera să achite o parte din datorii. Însă, dacă analizăm studiile privind modul în care oamenii au folosit sume similare de bani, constatăm că multe gospodării cheltuie o bună parte din aceşti bani în primul an. Or, acest lucru ar avea un impact major în activitatea economică”, a spus John Muellbauer în interviul pentru DW, citat de capital.ro.

Întrebat cât de importantă ar fi această sumă de 500 de euro pentru cetățenii din țările bogate, față de cei din statele mai puțin dezvoltate, Muellbauer a răspuns: ”Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul consiliului intern al BCE a privit modul în care politicile adoptate de bancă se răsfrâng asupra statelor europene. De pildă, dacă BCE cumpără obligaţiuni corporate, Franţa, care are o piaţă de obligaţiuni corporate foarte mare, ar beneficia de achiziţie într-un mod masiv, disproporţionat. În acelaşi timp, ţările cu o atare piaţă mai puţin extinsă, nu ar profita mai deloc. Prin urmare există permament îngrijorarea că politica aplicată este incorectă. Cred că cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să avem o plată unitară pentru fiecare cetăţen din zona euro. Din punct de vedere politic este logic, firesc, să fii complet imparţial”.

Comentarii Facebook