Miercuri 24 Aprilie

Senatul a adoptat Legea RCA. ASF va stabili un tarif de referinţă

 

Legea RCA a fost adoptată în plenul Senatului, iar prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea stabili un tarif de referinţă.

 

”Principala modificare este acel tarif de referinţă, de acolo urmează pe urmă multe modificări, modul cum se stabileşte tariful, sarcina dată ASF de a stabili un tarif de referinţă care duce la limitarea creşterilor la tariful RCA”, a declarat senatorul Viorel Arcaş (PSD), unul dintre iniţiatorii proiectului.

 

Prin acest proiect de lege se propune și înfiinţarea unei societăţi de stat care să încheie asigurări și care să se asigure că există competiție.

 

”A doua (modificare – n.r.) este o sarcină dată Guvernului de a se ocupa într-un anumit termen de înfiinţarea unei societăţi sau crearea unei activităţi în cadrul societăţilor de stat, cum este Eximbank, care să încheie asemenea asigurări; intrând pe piaţă, concurenţa va fi alta, bineînţeles cu asigurarea unui profit sau chiar fără profit, dar acoperirea costurilor pentru că nu trebuie să facă societăţile de stat pofit, trebuie să asigure bunăstarea populaţiei. Oricum şi duce la un mediu concurenţial mult mai sănătos, la ora actuală nu avem decât nişte operatori privaţi care sunt cam toţi străini, statul nu are”, a explicat senatorul, citat de Mediafax.

 

Proiectul de lege mai prevede că service-urile vor fi obligate să asigure toate reparaţiile unui autoturism asigurat. Potrivit legii votate de senatori, un contract RCA poate fi făcut în rate, pe o perioadă mai mică (de exemplu, între 1 şi 3 luni).

 

De asemenea, asiguratorul ar urma să fie obligat să achite paguba într-un termen stabilit de lege, altfel va pierde licența. Tractarea autovehiculului avariat va trebui să fie asigurată prin poliţa RCA.

 

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Comentarii Facebook