Șeful BNR atacă din nou Guvernul: "De câte ori trebuie să dăm cu capul ca să învățăm minte?"



Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a lansat un nou atac la adresa Guvernului, privind strategia de a stimula consumul și de a pierde din vedere deficitul comercial.

"Banca Națională nu e împotriva creșterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Cu cât poți crește pentru că la momentul critic să nu trebuiască să pui frână brusc! E simplu să dai și să dai mult. Problema începe când trebuie să iei. Mai contează și cine ia! Și cum încep discuții care durează ani de zile despre faptul că unii dau și alții iau. Și cât de sănătoasă e o asemenea discuție pentru societate? De câte ori trebuie să dăm cu capul că să învățam minte?", a spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România.

Potrivit șefului BNR, în domeniul consumului s-a stimulat prea mult și dacă nu reușim să ne echilibrăm, avem o problemă.

"Vă dau două exemple de probleme. Anul trecut vorbeați de faptul că stabilitatea macroeconomice e însoțită de tensiuni microeconomice. Ați avut dreptate. Tensiunile micro, vedem inclusiv în mesaje din această dimineață, venite dinspre sectorul privat, sunt chiar mai serioase acum și constituie o problemă la care e nevoie să răspundem dacă vrem să vedem încotro se îndreaptă România. E nevoie să discutăm despre problemele adevărate ale României. O dezbatere iscată zilele trecute: de ce BNR nu a intervenit mai devreme, și că abia acum am văzut noi deficitul comercial. Din 90, țara asta are doar deficite comerciale. Noi n-am reușit să sărim dincolo, că Ungaria, pe excedent" a spus Isărescu citat de Hotnews.ro.

Deficitele au ajuns la un miliard de euro pe lună, mai precizează guvernatorul. "Dacă o ținem așa, unde ne ducem? În domeniul consumului s-a stimulat prea mult. Dacă nu reușim să ne echilibrăm, avem o problemă".

Comentarii Facebook