Se lucreaza cu "spor" la autostrada Transilvania...prin birouri, spune liderul de sindicat

In momentul de fata la Autostrada Transilvania lucreaza aproximativ 400 de oameni pe sectorul cuprins intre Turda si Campia Turzii. Potrivit liderului de sindicat Mihai Lup, jumatate dintre acestia sunt ...personal TESA. "Acum pe autostrada sunt 400 de oameni la munca. Din pacate, insa, doar jumatate dintre acestia la lucrari de drum, ceilalti sunt personal TESA".

 

Toate acestea se intampla in conditiile in care Bechtel a trimis in somaj tehnic 1500 de oameni. Muncitorii sunt in doua luna de somaj tehnic si potrivit contractului colectiv de munca , angajatorul este obligat sa le mai plateasca doar inca o luna de acum incolo cei 75 la suta si salariu.

 

"Bechtel e obligata sa plateasca doar trei luni somaj tehnic si ne-a anuntat ca cei 1500 de oameni aflati acum in acesta situatie vor fi dati afara", spune Mihai Lup, liderul sindicatului Transilvania.

 

Negocierile vor incepe peste doua saptamani pentru disponibilizari, iar sindicatul este hotarat sa nu cedeze nimic. "Eu nu voi accepta sub nicio forma ca vreunul dintre membrii de sindicat sa fie dat afara. Asta insemana 1000 de oameni, pentru atatia sunt membri din cei 1500 care sunt acum in somaj tehnic".

 

Povestea disponibilizarilor la Bechtel a inceput imediat dupa 1 decembrie 2009, cand portiunea de autostrada Gilau- Turda a fost inaugurata.

 

Bechtel a incercat sa dea afara oamenii in urma unor evaluari profesionale. Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj a facut o ancheta, iar la inceputul lunii februarie a anuntat ca, de fapt, acestea sunt niste disponibilizari mascate. Si le-a cerut celor de la Bechtel sa aleaga calea legala a disponibilizarilor.

 

Dupa numai o saptamana Bechtel a anuntat ca renunta la disponibilizari  in cazul in care guvernul isi plateste datoriile. Acum se discuta din nou despre disponibilizari, iar sindicalistii ameninta ca negocierile nu vor fi deloc usoare pentru compania americana.  

Comentarii Facebook