Miercuri 24 Aprilie

Scade consumul de bere în România! Jumătate din prețul unei beri merge la stat

 

Consumul de bere în România a scăzut cu 9% în primul semestru, iar bugetul de stat a pierdut 60 milioane lei din taxe și accize.

 

Consumul a fost de 7,3 milioane de hectolitri în primele şase luni ale anului 2014.

 

Până acum doi ani, evoluţia pieţei berii a fost corelată cu puterea de cumpărare a românilor, piaţa reuşind la nivelul anului 2012 să îşi restabilească echilibrul. Din 2013 însă, cand statul a intervenit artificial la nivelul pieţei berii prin creşterea accizei în lei cu 16%, continuând în 2014 prin schimbarea cursului de schimb pentru calculul aceleiaşi taxe, acest echilibru s-a rupt, piaţa berii reacţionând de atunci printr-o scădere accentuată şi continuă. În astfel de condiţii, orice alt factor conjuctural – cum a fost vremea capricioasă din vara aceasta, îşi produce efectele mult mai pronunţat”, a declarat Onno Rombouts, preşedintele Asociaţiei Berarii României.

 

Circa 77.000 de oameni lucrează în sectorul berii, iar veniturile aduse, în acest an, la bugetul statului din TVA şi acciză plătite de sectorul berii s-au ridicat la peste 900 milioane lei.

 

Berarii cer ”revenirea la un nivel minim de acciză, calculat la un curs de schimb actual”, a spus și Constantin Bratu, director general al asociaţiei.

 

Acum aproape jumărare din costul unei beri sunt taxele.

Comentarii Facebook