Românii nu mai au nici bani de bere. Cu cât a scăzut piața berii în 2013

 

Un studiu arată că românii își permit tot mai rar să bea chiar și bere, piața scăzând cu 8% în acest an, faţă de primele 8 luni ale anului 2012. 

 

Scăderea vine pe fondul creşterii accizei la începutul anului, a declarat marţi Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii României.

 

Primele opt luni au făcut ca piaţa berii să ajungă la cel mai redus nivel din 2008, când s-a atins un vârf. Din păcate fiscalitatea sporită din acest an, respectiv creşterea cu 10% a accizei în euro, la care s-a adăugat evoluţia cursului de schimb valutar, astfel că pe total a fost o creştere de 16%, a dus la reducerea consumului cu 8%. Este foarte mult pentru un sector în care totul este integrat în această ţară, iar scăderea va afecta şi alte sectoare economice, în primul rând cea ospitalieră”, a spus Bratu citat de Mediafax.

 

El crede că lucrurile nu vor sta mai bine în 2014.

 

Suntem îngrijoraţi de presiunea fiscală. Nu poţi creşte la infinit taxele, nu este o soluţie. Autorităţile trebuie să se concentreze pe creşterea gradului de colectare, iar creşterea economică trebuie să vină din combaterea evaziunii fiscale, din analiza sectoarelor care creează valoare adăugată şi dintr-un dialog cu mediul de afaceri”, a afirmat Bratu.

Comentarii Facebook