REGIO în Transilvania de Nord a finanțat dezvoltarea urbană prin 120 proiecte



Cele mai multe proiecte de dezvoltare urbană din Regiunea Nord-Vest au fost susținute financiar prin REGIO - Programul Operațional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 1 ”Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”. Au fost semnate 120 de contracte de finanţare în urma trecerii prin procesul de evaluare şi selecţie a celor 183 proiecte depuse.

Municipiul Cluj-Napoca, singurul Pol de Creștere din Regiunea Nord-Vest a beneficiat de o alocare de 82,41 milioane de euro. În cadrul acestui subdomeniu au fost contractate 22 de proiecte a căror valoare s-a ridicat la 97,74 milioane de euro. Investițiile realizate au avut o abordare integrată atât în modernizarea rețelei stradale de transport public, amenjarea spațiilor publice, crearea de structuri de spijinire a mediului economic, cât şi în dezvoltarea infrastructurii sociale care a dus la creşterea incluziunii sociale.

Polii de dezvoltare urbană, muncipiile Oradea, Baia Mare și Satu Mare au avut o alocare regională de 32,04 milioane de euro şi au contractat 21 de proiecte cu o valoare solicitată de 49,78 milioane de euro, susținând dezvoltarea comunităților prin aceleași tipuri de investiții ca şi proiectele Polului de creştere.

Un număr de 9 centre urbane, precum Zalău, Bistrita, Carei, Negrești-Oaș, Baia Sprie, Târgul Lăpuș, Vișeu de Sus, Borșa, Marghita au fost sprijinite financiar cu 50,67 milioane de euro să implementeze cele 31 de proiecte de investiții.

La finalul implementării tuturor proiectelor din cadrul Axei Prioritare 1, Domeniul Major de Intervenţie Planuri integrate de dezvoltare urbană, vom avea la nivel regional, 43 de proiecte care vor asigura imbunătățirea infrastructurii urbane și serviciilor urbane, inclusiv transport urban, 5 proiecte care promoveaza dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri, 26 de proiecte care asigură reabilitarea infrastructurii sociale, inclusiv locuințe sociale și servicii sociale îmbunătățite. Prin proiectele destinate mediului de afaceri se vor crea peste 1.500 de noi locuri de muncă.

Un alt domeniu susținut financiar prin Programul Opertional Regional 2007-2013 în cadrul aceleaşi Axe Prioritare care conduce la creșterea calității vieții locuitorilor, este cel de Reabilitare termică, unde, un număr de 46 de proiecte au fost contractate. Valoarea acestora se ridică la aproape 19 milioane de euro, iar implementarea lor are ca obiectiv principal creșterea eficienței energetice în toate municipiile reședință de județ. La finalul implementării acestor proiecte, peste 7700 de apartamente vor beneficia de creșterea confortului termic.

Prin implementarea proiectelor contractate în cadrul Axei Prioritare 1, situația a sute de mii de persoane din 13 localități urbane din Regiune au fost îmbunătățite substanțial” a declarat Sanda Cătană, director general interimar al ADR Nord-Vest

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, sprijinind implementarea a 655 proiecte cu finanțare nerambursabilă totală de 675,01 milioane Euro.

Mai multe detalii, pe proiecteREGIO.nord-vest.ro

Comentarii Facebook