Principalele direcții ale Cluj IT Cluster! Atragerea de investitori străini și construirea unui oraș pentru informaticieni

 

Clujul ar putea avea în câțiva ani cel mai important Cluster IT din România, pe o suprafață de 300 de hectare, un adevărat oraș pentru informaticieni. 

 

În perioada 20 - 21 martie, la Cluj-Napoca se desfășoară ”CLUJ IT Innovation Days”. ”Printre cele mai importante obiective pe termen mediu şi lung anunţate de reprezentanţii clusterului se numără promovarea Clujului ca hub IT de importanţă regională, consolidarea colaborării dintre companiile IT şi universităţile locale, respectiv implementarea proiectului de dezvoltare urbană integrată Cluj Innovation City.

 

Unul dintre cele mai importante obiective asumate de Cluj IT este ca, până în 2017, clusterul să devină unul dintre cei mai credibili furnizori din Europa de Est pentru produse şi servicii IT inovatoare, precum şi pentru capabilităţile de suport existente pe plan local. Extinderea prezenţei pe pieţele internaţionale, prin creşterea vizibilităţii sectorului IT din România şi prin promovarea competenţelor membrilor, simultan cu creşterea capacităţii de inovare, este una dintre principalele direcţii de acţiune asupra căreia ne concentrăm atenţia”, a declarat Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director Cluj IT Cluster.

 

Evenimentul CLUJ IT Innovation Days, care face parte din strategia clusterului de a promova Clujul ca şi hub IT pe plan internaţional, se va desfăşura anual. Ediţia din acest an a evenimentului este organizată în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Camera de Comerţ Americană în România, Nextebank şi UPC România. Ceremonia de deschidere a evenimentului va putea fi urmărită în direct pe platforma online www.privesc.eu, iar CISCO oferă infrastructura de conferinţă video pentru eveniment.

 

În cele două zile ale evenimentului sunt aşteptaţi peste 500 de participanţi din ţară şi străinătate, printre reprezentanţii mediului de afaceri intern şi internaţional prezenţi la CLUJ IT Innovation Days, numărându-se Jim Cunningham, Senior Commercial Officer în cadrul Ambasadei SUA şi Florin Pogonaru, Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

 

La eveniment vor participa şi reprezentanţi ai mediului universitar clujean, având în vedere că din cluster fac parte şi două universităţi clujene recunoscute ca fiind dintre cele mai prestigioase din ţară.  În ce priveşte obiectivul de a creşte numărul de specialişti IT foarte bine pregătiţi, reprezentanţii clusterului au declarat că eforturile se vor concentra pe îmbunătăţirea continuă a procesului educaţional pentru a răspunde cerinţelor industriei IT.

 

Avem în vedere metode prin care guvernul poate sprijini procesul educațional din universităţi, susţinem programele de practică pentru elevi şi studenţi şi, de asemenea, universităţile din cluster deja lucrează la dezvoltarea de soluţii alternative, cum ar fi programe postuniversitare de reconversie profesională”, a declarat Alexandru Tulai.

 

Primul proiect public-privat de anvergură iniţiat de comunitatea IT clujeană este Cluj Innovation City: un proiect de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie totală de 300 milioane de euro, şi care va reuni, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT. 

 

Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel în România, ce va fi realizat în mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean. Cluj Innovation City va fi construit după un concept verde bazat pe utilizarea de energie din surse regenerabile, respectiv materiale şi structuri ecologice.

 

Cluj Innovation City va concentra cea mai mare parte a companiilor IT din regiune, dar şi alte companii inovatoare din alte domenii. Accentul se va pune pe crearea de centre de competenţă, respectiv suport şi consultanţă pentru start-up-uri.  De asemenea, prin serviciile conexe pe care le va integra, Cluj Innovation City va crea noi locuri de muncă şi, astfel, acest proiect va avea un impact pozitiv major atât la nivel regional, cât şi naţional”, a explicat Alexandru Tulai.

”Cluj Innovation City”, un mic oraș al viitorului în care să lucreze 20.000 de it -isti

Comentarii Facebook