Primăria Cluj-Napoca a finanțat ”nelegal” festivalurile clujene

 

Curtea de Conturi continuă să acuze Primăria Cluj-Napoca în legătură cu finanțările pe care le acordă ONG urilor care orgenizează diverse festivaluri în oraș. 

 

Problema s-a repetat la fiecare raport de activitate pe care Curtea de Conturi l-a făcut la nivelul Primăriei Cluj-Napoca, fiind vizate în 2015 Festivalurile de renume ale Clujului: Untold și TIFF. Problema semnalată de Curtea de Conturi este simplă: aceste festivaluri primesc sume importante din bani publici (Untold nu mai primește de la ediția din 2015, după ce și-a retras cererea), dar încasează și venituri importante din bilete și sponsorizări, Clujul fiind un magnet pentru turiști și amatori de festivaluri.  

 

În 2016, ”au fost acordate nelegal finanțări nerambursabile, pentru organizarea proiectului ”Napoca Music Events” și a proiectului ”Daydreaming” în cadrul cărora au fost organizate concerte, activități generatoare de venit”, susțin cei de la Curtea de Conturi, prejudiciul estimat fiind de 253 de mii de lei. Spre exemplu, la Daydreaming amatorii de muzică electronică plăteau minim 10 lei pentru a participa. 

 

De asemenea, ”au fost acordate nelegal finanțări nerambursabile unor asociații și fundații, în condițiile în care acestea au desfășurat și realizat activități care au generat profit”, cazul fiind cel al TIFF, iar suma de recuperat este de 1,1 milioane de lei.

 

Tot conform raportului din 2016, ”au fost acordate finanțări nerambursabile de la bugetul local, la mai multe asociații sau fundații, care nu au prezentat documente justificative corespunzătoare în valoare 638 de mii de lei”.

 

Experții Curții de Conturi au dispus din birouri recuperarea prejudiciului: ”stabilirea prejudiciului cauzat bugetului local prin acordarea și decontarea finanțărilor nerambursabile către asociații și fundații, pentru activități generatoare de profit și recuperarea acestuia, inclusiv a foloaselor nerealizate calculate până la data recuperării, în condițiile legii”.

 

Comentarii Facebook