Prima Casă este în cădere liberă

 

Programul Prima Casă are mari probleme, iar băncile raportează o cerere scăzută pentru astfel de credite.

 

Împrumutul mediu pe care băncile îl acordă prin Prima Casă se ridică la 225.000 de lei. Întins pe o perioadă de 30 de ani, asta însemnă o rată medie de peste 1.200 de lei. Doar că această sumă a crescut cu peste 300 de lei în ultimul an şi jumătate în condiţiile în care ROBOR a ajuns la 3,31 la sută.

 

Irina Chiţu, analist financiar: ”Programul Prima Casă e puternic dependent de ROBOR, nu există Prima Casă cu dobândă fixă. E un program guvernamental cu dobândă fixă”.

 

Drept urmare, numărul românilor care au vrut o locuinţă cumpărată cu credit Prima Casă a scăzut semnificativ. Ministerul Finanţelor estimează că, până la sfârşitul anului, statul va acorda peste 25.000 de garanţii. Asta înseamnă cu aproape 30 la sută mai puţine credite decât media ultimilor trei ani.

 

Cătălin Ioniţă, reprezentant bancă comercială: ”În cazul nostru, produsul standard de creditare în totalul portofoliul nostru de creditare imobiliară a crescut până la 55% în ultimele luni fix în perioada de desfăşurare a programului Prima Casă. Dacă în alţi ani Prima Casă deţinea ponderea principală, acum observăm o inversare a acestei ponderi”, conform Digi 24.

Comentarii Facebook