Miercuri 24 Aprilie

Mugur Isărescu explică în fața Parlamentului motivele creșterii prețurilor din România



Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, dat ecplicații în fața comisiei economice a Senatului despre explozia prețurilor și evoluţia inflaţiei din ultimele luni.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, solicitat să dea explicații inclusiv de șeful PSD Liviu Dragnea, liderul de facto al Guvernului Dăncilă, a arătat că factorii care au dus la accelerarea inflației sunt imputabili Guvernelor PSD-ALDE care au condus politica economică în ultimul an:

"Creșterile de prețuri, concretizate în evoluția indicelui de inflație reflectă acțiunea unor factori fundamentali. În primul rând: presiunile inflaționiste pe partea stimulării cererii. În al doilea rând, majorările de costuri salariale", a explicat guvernatorul BNR, potrivit realitatea.net.

Practic, Mugur Isărescu arată cu degetul către deciziile guvernării PSD: stimularea cererii a fost rezultatul unei creșteri economice bazate pe consum, iar majorările de costuri salariale țin, de asemenea, de politica macroeconomică a Executivului.

Șeful BNR și-a explicat și deciziile succesive de majorare a dobânzii-cheie de politică monetară: "Altfel ar fi existat riscul cantonării inflației la niveluri foarte înalte. Am fi riscat să avem brusc majorări mult mai ample ale dobânzii-cheie".

Rata anuală a inflaţiei a fost în ianuarie de 4,3%, după ce în decembrie fusese de 3,3%, conform datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rate anuale de inflaţie mai mari de 4% nu au mai fost consemnate din 2013.

De asemena, faţă de luna decembrie 2017, în ianuarie 2018 cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare (în medie, cu 1,08%), preţurile alimentelor au crescut 0,64%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,32%.

Faţă de luna ianuarie 2017, în ianuarie 2018 mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 6,23%, preţurile alimentelor au crescut 3,79%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,9%, arată datele INS.

Comentarii Facebook