IKEA, ALUNGATĂ de la Câmpia Turzii! Un proiect european se duce de râpă, pentru că Guvernul a UITAT să asigure cofinanțarea

 

Angajații de la combinatul Mechel Câmpia Turzii au fost dați afară după ce rușii au abandonat investiția, dar ar putea fi salvați printr-un proiect european. Muncitorii ar putea produce mobilă pentru IKEA, dar Guvernul Ponta a UITAT să asigure cofinanțarea proiectului. 

 

AJOFM Cluj a depus la Uniunea Europeană un proiect pentru construirea unui Combinat Social unde șomerii de la Mechel Câmpia Turzii să fie recalificați și să producă mobilă pentru cunoscutul brand internațional Ikea. Greșelile s-au făcut pe tot lanțul. Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă de la București a uitat să înainteze documentele la Guvern pentru a solicita co-finanțare pentru acest proiect, astfel că în bugetul de stat pe 2013 nu a fost prevăzut niciun leu pentru Combinatul Social, deși acesta a fost anunțat cu surle și trâmbițe. Mai grav este faptul că cei de la Comisia Europeană și-au dat acordul pentru finanțarea a 50% din proiectul de 6,4 milioane de euro, dar lipsesc banii din România. 

 

La acest combinat social ar fi urmat să lucreze 380 de foşti salariaţi de la Mechel. Într-un document din decembrie 2012, Comisia Europeană preciză că proiectul este bun și ”poate demara începând cu data de 21 decembrie 2012”. 

 

Conform cifrelor, România ar fi trebuit să finațeze cu 3,2 milioane de euro acest proiect, care după câțiva ani de activitate ar fi urmat să treacă în proprietatea unei asociații la care toți cei 380 de angajați să fie acționari. 

 

Senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoară, chestorul Senatului, a spus că a solicitat o anchetă în acest caz deosebit de grav. Nicoară susține că trebuie văzut ce funcționar a greșit și că va discuta cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

 

Deputatul PNL, Radu Zlati, susține că problema este la o direcție din minister, care nu a înaintat actele la timp Guvernului. Zlati a discutat și el cu ministrul Câmpeanu, care i-a transmis că lucrurile nu sunt atât de grave pentru că UE nu și-a dat acordul, proiectul fiind depus ”cam târziu”. ”Am și eu unele documente de la Comisia Europeană, care arată că există intenția de finanțare. I-am trimis doamnei ministru documentele” , a spus Zlati.

 

Deputatul PNL susține că proiectul ar putea să înceapă din fonduri românești, iar apoi să se obțină rambursarea cheltuielilor de către UE.

 

Conform directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, fiecare angajat al combinatului social de la Câmpia Turzii ar urma să primească o sumă de 15.000 de euro din fonduri europene, bani care să fie investiți în utilarea combinatului social. ”Cu aceşti bani puşi la comun, angajaţii îşi vor achiziţiona utilajele necesare, conform recomandărilor firmei Ves. Comenzile IKEA sunt foarte stricte, aşa încât se impune ca şi utilajele să respecte anumite norme”, a declarat Daniel Don, conform presei locale.

 

Firma Ves are un contract ferm de comenzi încheiat cu IKEA pe următorii 6 ani.

Comentarii Facebook