Hipermarketurile, obligate să vândă 51% produse româneşti. Legea a fost promulgată de Iohannis

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care hipermarketurile sunt oligate să vândă 51% produse româneşti şi nu mai au voie să încaseze de la furnizor taxe şi servicii, anunţă Administraţia Prezidenţială.

 

Legea a fost contestată de patronate, care susțineau că prevederile legii ”încalcă atât legislaţia comunitară, cât şi principiile pieţei unice”, dar şi legislaţia românească şi că ”principalul scop al adoptării lor este efectarea activităţii comerciale a celor care operează în domeniul comerţului modern în România”.

 

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a avertizat că legea va afecta ”masiv funcţionarea normală a comerţului alimentar”.

 

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de agricultură a mai declarat că, în forma actuală, legea nu contravine principiilor pieţei unice, subliniind că prevede obligativitatea ca în hipermarketuri să existe 51% din produse provenite din ”lanţul scurt” de aprovizionare, fără să facă strict trimitere la produsele româneşti.

 

Astfel, comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare. Fac excepţie comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active total de până la două milioane de euro, echivalent în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre a Guvernului, prevede legea promulgată de şeful statului, scrie Mediafax.

 

Conform legii, cartea trebuie să fie etichetată cu sintagma ”carne românească”.

 

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicată.

Comentarii Facebook