Firmele austriece susțin înființarea unei clase de sudori la Cluj. Ambasada Austriei: Scopul este reindustrializarea României

 

Proiectul educaţional STAR–T Școala Tehnică Austriacă din Transilvania va instrui elevii în meseria de sudori, în cadrul Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu”.

 

Companiile austriece cu investiţii importante în Cluj și Ambasada Austriei - Secția Comercială vor demara în septembrie 2016, la Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu”, şi în urma căruia elevii se vor forma în meseria de sudor.

 

Datorită cererii de sudori din ce în ce mai mare a unor companii precum Sieta Polytechnik (producător de cazane sub presiune), Deltamed/Dlouhy (producător de ambulanţe), GEP (confecţii metalice), Framag (confecţii metalice), se înfiinţează o clasă de învățământ profesional în sistem de tip dual pentru pregătirea temeinică în meseria de sudor. De altfel, cererea de sudori a fost constatată şi la întâlnirile pe care prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan le-a avut cu oamenii de afaceri români şi străini.

 

Atât Ambasada, cât și companiile privesc acest parteneriat public-privat ca pe o investiție în societatea românească, in domeniul prelucrării metalice. Ceea ce face ca proiectul STAR–T să fie o alegere de viitor pentru elevi este faptul că are la bază sistemul dual, o particularitate a învățământului din țări precum Austria și Germania, colaborare strânsă între școală și companii, care pune un accent sporit pe pregătirea practică. Scopul este reindustrializarea României. Pentru a întări industria este nevoie de forță de muncă calificată. Această forță de muncă are nevoie de educație teoretică și practică solidă. Cu poiectul STAR–T vrem să dăm startul la cooperarea între investitorii austrieci și școala profesională din Cluj-Napoca. Acest proiect oferă job-uri / locuri de munca bune și oportunități grozave pentru carieră”, a declarat Rudolf Lukavsky, Consilier Comercial în cadrul Ambasadei Austriei la București.

 

Școala Tehnică Austriacă din România Transilvania presupune pentru început o clasă de învățământ profesional tip dual în cadrul Liceului Tehnologic ”Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca, având la bază educația duală – o îmbinare a informațiilor teoretice și practice. Programul are o durată de trei ani și oferă absolvenților de clasa a VIII-a cursuri de formare profesională în meseria sudor.

 

Pe parcursul anilor de studiu, elevii vor învăța de la cei mai buni profesioniști din companiile implicate în proiect. Componenta practică a programului are o pondere din ce în ce mai crescută de la an la an: anul I (80% teorie, 20% practică), anul II (40% teorie, 60% practică), anul III (28% teorie, 72% practică). De altfel, la finalizarea cursurilor, absolvenții STAR–T vor avea prioritate la angajare in companiile partenere.

 

În plus, elevii vor putea primi o bursă lunară de până la 400 de lei, în funcție de rezultatele obținute, și vor beneficia de decontarea integrală a costurilor de transport în comun pe toată perioada studiilor. După absolvire, tinerii vor primi un certificat profesional recunoscut pe plan european.

 

Înscrierea în program se va desfășura în trei etape, astfel: etapa I – în perioada 13-17 iunie și 21-24 iunie 2016, etapa II – în perioada 16-17 august și 22-23 august 2016 și etapa III – în perioada 1-2 septembrie 2016.

 

Proiectul este inițiat de Ambasada Austriei Secția Comercială și susținut de Inspectoratul Școlar Județan Cluj, Instituția Prefectului Județului Cluj, ASR (Asociația Sudorilor din Romania), CNDIPT, Ministerul Educației și Cercetării Științifice și companille Sudometal, CM Metal și Transisud.

Comentarii Facebook