Fermierii clujeni nu si-au primit inca subventiile pe ultimul trimestru al anului trecut


Printre subventiile care nu au fost inca achitate de Agentia de Plati si Prestatii in Agricultura se numara prima pentru calitatea laptelui, in valoare de 0,3 lei pe litrul de lapte predat procesatorilor, si o parte din subventia pe cap de animal.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Mircea  Ciurea, a declarat pentru Stiri de Cluj.ro ca intarzierea acestor plati are efecte dezastruoase asupra fermierilor. „In aceasta perioada incep lucrarile de primavara. Fiecare din noi s-a bazat pe banii din subventii, dar iata ca nici un fermier inca nu i-am primit”, a spus Ciurea.

 

El sustine ca, din informatiile pe care le are, aceste subventii pentru fermieri ar putea fi acordate tot sub forma unor adeverinte care sa foloseasca la contractarea unor credite bancare, asa cum s-a intamplat si anul trecut.

Reprezentantii APIA Cluj sustin insa ca sunt promisiuni de la Ministerul Agriculturii ca aceste sume vor fi platite in scurt timp. „Primele pentru calitatea laptelui vor fi achitate saptamana viitoare, iar subventia pe cap de animal in luna aprilie”, a declarat Dorina Ungur, purtatorul de cuvant al APIA Cluj.

Din subventia pe cap de animal, in valoare de 571 de lei, fermierii au primit pana acum doar cate 360 de lei pentru fiecare animal.

La nivel national, valoarea totala a restantelor pe anul trecut depaseste un milion de lei.

Comentarii Facebook