Emil Cibu, cel care a construit ansamblul LUXOR - Florești, obligat să plătească Fiscului o sumă RECORD

 

Trei dezvoltatori imobiliari din Cluj au fost obligați de instanță să achite 1,5 milioane de euro TVA neachitat pe sute de apartamente vândute.

 

Sentința Curții de Apel Cluj i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Cluj, care nu prea știu de unde să mai recuperze prejudiciul.

 

Sentința obligă dezvoltatorii la plata TVA în cuantum de 6.99 milioane lei, circa 1.5 milioane euro, pentru apartamentele construite în mai multe ansambluri imobiliare din Floreşti, în 2009. Este vorba despre sute de apartamente construite în timpul ”boom -ului imobiliar” din anii 2008 - 2009, în ansamblurile Luxor 1, Luxor 2 și Luxor 3. 

 

Un raport al Direcției de Finanțe Cluj din luna octombrie 2011, arăta că Emil Cibu şi asociaţii lui, soţia Loredana Cibu şi Alin Ciungan, au vâdut 596 de apartamente, în mai multe ansamluri imobiliare.

 

Din documentele puse la dispoziţie de notarii publici a rezultat că în perioada 25 februarie 2005 - 30 decembrie 2009, Emil Cibu împreună cu asociaţii lui au efectuat un număr de 596 tranzacţii imobiliare în valoare de 63,96 milioane lei”, se arată în raportul de inspecţie fiscală. Cibu a fost chemat să aducă documentele originale de vânzare-cumpărare, dar el a spus că nu le mai are. Astfel că stabilirea numărului de tranzacţii s-a făcut pe baza declaraţiilor de impunere făcute de birourile notariale din judeţul Cluj.

 

Cibu a contestat raportul de inspecţie fiscală la Tribunalul Cluj. Judecătorii i-au dat dreptate și astfel a scăpat de plata TVA - ului de 1,5 milioane de euro. Codul Fiscal în incrimina pe Emil Cibu, dar instanța a anulat raportul Inspecţiei Fiscale, în baza Codului Comercial Român adoptat pe vremea lui Cuza Vodă, care scoate din sfera faptelor de comerţ vânzarea de imobile.

 

Curtea de Apel Cluj a judecat mai drept și a anulat sentința Tribunalului Cluj.

 

Directorul Regionalei de Finanţe Cluj, Mihai Costin, nu a vrut să spună cum vor fi recuperați acești bani. ”Este un amănunt care nu poate fi dat publicităţii”, a spus Mihai Costin.

 

Direcția de Finanțe avea instituit un sehestru asigurator pe averea lui Emil Cibu, dar acesta a fost ridicat ”din dispoziţia unei instanţe de judecată. Vom face o analiză a cazului şi vom vedea dacă vom putea recupera ceva”, a precizat o sursă din cadrul Direcției Regionale de Finanţe Cluj.

Comentarii Facebook