Miercuri 24 Aprilie

Dosarul Bechtel a fost clasat. România a plătit 1,4 mld. euro pentru 52 km de autostradă în Cluj

 

Dosarul Bechtel, pierdut de ministrul Dan Şova în urmă cu câţiva ani, a fost clasat de procurori, nefiind nimeni găsit vinovat pentru că s-a plătit suma de 1,4 miliarde euro pentru cei 52 de km de autostradă.

 

Procurorii au clasat clasat dosarul pentru că faptele penale, dacă au existat, s-au prescris.

 

România a semnat un contract cu Bechtel în 2003, iar pentru toată Autostrada Transilvania, de 500 de km, ar fi trebui să achite 2,2 miliarde de dolari. În cele din urmă s-a achitat peste 1,4 miliarde de euro pentru 10% din lucrare.

 

Dosarul Bechtel, care conținea contractul semnat în 2003, un document clasificat ca secret de stat nu doar că a dispărut din instituții ale statului, dar nu a fost niciodată recuperat. Poate mai grav, același stat nici măcar nu știe dacă documentul a fost sustras, distrus și nici cine e responsabil fie de aceste fapte, fie de orice alte fapte care ar fi dus la dispariția contractului original, potrivit Romanialibera.ro.

 

La semnarea sa în 2003, suma pe care România ar fi urmat s-o plătească se ridica la 2,2 miliarde dolari. Renegocieri ulterioare, însă, și apoi chiar o reziliere au făcut ca totul să se oprească la „doar" două treimi din suma inițială.

 

Tocmai cu ocazia negocierilor pentru rezilierea contractului, în august 2013, ministrul Dan Șova a anunțat că s-a pierdut contractul original semnat cu compania Bechtel. Poate că Șova nu ar fi admis pierderea, dar avea nevoie de un motiv suficient de bun pentru care nu se putea desecretiza documentul, așa cum se cerea public. Pe 26 august 2013, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (DPIIS), condus la acea dată de ministrul Șova, a anunțat că a depus la Direcția Națională Anticorupție plângere penală pentru lipsa exem­plarului original al contractului cu Bechtel. Acum trei ani, DPIIS preluase de la Ministerul Transporturilor activitatea de construire de infrastructură rutieră, în urma unei reorganizări a Guvernului.

 

Contractul cu Bechtel a fost semnat în timpul Guvernării Adrian Năstase, cînd Ministru de Interne era Ioan Rus, iar ministrul Transporturilor Miron Mitrea.

Comentarii Facebook