Deputat clujean: Un Aquapark de 30 de mil. EURO nu are cum să fie o necesitate într-un oraș

 

Primăria Cluj anulează Parcul Est - Între Lacuri propus de specialiști și societatea civilă într-o petiție cu 3.000 de semnatari, acuză deputatul clujean, Adrian Dohotaru.

 

Diferența între cel mai mare spațiu verde al Clujului și aquapark, plus bază pentru sport de performanță, este între un spațiu public, cu acces general și gratuit, care potențează caracterul natural al zonei, vs. un spațiu cu acces extrem de restricționat în baza sportivă și cu taxă în aquapark.

 

Constatarea primarului Emil Boc că Primăria are un teren liber de sarcini în zona fostei pepiniere, anunțată pompos în ședința de consiliu local de ieri, este o informație oferită de membrii grupului civic de inițiativă SOS (Societate Organizată Sustenabil) încă de acum 5 ani, când a oferit Primăriei harta proprietăților publice și private din zona fostei pepiniere.

 

Deși Primăria a anunțat public că este de acord cu ideea Parcului Est - Între Lacuri încă de la inaugurarea Parcului Iulius, dar și că alocă sume de bani pentru negocieri cu proprietarii privați, promisiunile nu s-au concretizat.

 

În schimb, în loc de a aloca economicos resurse pentru un parc, Emil Boc anunță sume de 15-30 de milioane de euro pentru aquapark și de 2 milioane de euro pentru baza sportivă”, consideră Dohotaru.

 

Acesta nu este de părere ”trebuie să avem baze sportive care să susțină sportul de performanță în orașul nostru”, așa cum a declarat primarul Emil Boc. ”Dimpotrivă, sportul de performanță trebuie bazat în primul rând pe sport de masă. O prioritate pentru oraș este a avea baze sportive în fiecare cartier al orașului, pentru toți clujenii, abia apoi pentru performanță. E mai important dintr-o perspectivă de politici publice ca sportul să poată fi gândit în termeni de sănătate ca prevenție și nu ca spectacol.

 

Emil Boc crede că ”aquapark-ul este o nevoie actuală a Clujului”. Un aquapark extrem de costisitor nu are cum să fie o necesitate într-un oraș în care nu există locuri de joacă adecvate între blocuri, spații verzi la fiecare câteva sute de metri, câte un parc ori o bază sportivă în fiecare cartier”, a mai spus Adrian Dobotaru.

 

Viziunea campaniei SOS Parcul Est este de a avea un parc minim invaziv atât în continuarea Bazei Sportive Gheorgheni cât și a Parcului Iulius, într-un areal în care Societatea Ornitologică Română a arătat în mod repetat că are cea mai bogată avifaună a orașului.

 

Pe scurt, aquaparkul, baza sportivă și parcarea de 800 de locuri anunțate de viceprimarul Dan Tarcea distrug potențialul natural al Parcului Est-Între Lacuri. De asemenea, enormele resurse alocate diminuează considerabil șansa ca orașul să se bucure de infrastructură pentru mișcare la nivelul întregului oraș. Pentru o folosire adecvată a zonei este nevoie de dezbateri cu societatea civilă și experți și de respectarea promisiunilor anterioare, de onorare a angajamentului de la procesul de bugetare participativă unde s-a cerut parc și verdeață, nu alte construcții.

 

Investiția ar urma să fie una uriașă, 30 de milioane de euro pentru Aquapark și 2 milioane de euro pentru baza sportivă.

 

Spre deosebire, la Oradea, Aquaparkul Nymphaea a costat 91.422.112 lei cu TVA (din care finantare nerambursabila din fonduri europene 42.327.346 lei, inclusiv TVA), adică 20 de milioane de euro, din care mai bine de jumătate a fost finanțare europeană. 

 

Aquaparkul din Oradea cu o suprafata de 7 ha si 5000 de mp de luciu de apa apartine de azi Primariei Oradea.

 

Biletele la acest Aquapark, construit din bani publici, sunt ”piperate”: 50 de lei pe zi pentru un adult (jumătate pentru 3 ore), iar pentru elevi (40 lei între 14 - 18 ani) sau (25 de lei - 3 - 14 ani). Un bilet de familie (2 adulti si 2 copii (peste 3 ani - pana la 14 ani) este de 125 de lei pe zi.

 

Putem trage concluzia că și investiția de la Cluj va aduce tarife ridicate, fiind chiar mai mare decât cea de la Oradea. Pe de altă parte, dacă s-ar fi amenajat acolo un parc, accesul ar fi fost gratuit. 

 

Comentarii Facebook