Decizie fără precedent luată de BNR



Banca Națională a României a decis, marți, să reducă dobânda de politică monetară la 2% pe an, nivel minim record, iar această măsură pune presiune pe bancheri să dea drumul creditării firmelor și populației.

Banca Națională a României a decis, marți, reducerea dobânzii de politică monetară la 2% pe an, de la 2,25%, începând din data de 1 aprilie, potrivit unui comunicat al băncii centrale citat de Agerpres.

Decizia de azi a BNR fost una așteptată de specialiști, potrivit unui sondaj intern realizat în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) de zilele trecute.

Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute constante pe data de 31 martie 2015, atât la pasivele în lei (10%) cât şi la cele în valută (14%). Acesta ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 arătând o dobândă de 2%. În paralel, cei mai mulţi dintre participanţi estimează reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei până la 8% în decembrie 2015, precum şi a celor aferente pasivelor în valută până la 12% în decembrie 2015”, se spune într-un comunicat al asociaţiei.

De asemenea, Consiliul de Administrație al BNR a mai hotărât îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,75 puncte procentuale de la +/-2 puncte procentuale.

În consecință, începând cu data de 1 aprilie, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,75% pe an de la 4,25%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25%”, se precizează în comunicat.

Comentarii Facebook