De ce a costat Autostrada Transilvania 23 de milioane de euro pe km? Explicația dată e greu de DIGERAT

 

Autostrada Transilvania, tronsonul de 52 de kilometri dintre Gilău și Câmpia Turzii, a avut un cost astronomic pe kilometru: 23 de milioane de euro / km.

 

Datele oferite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) arată că un kilometru din trosonul Gilău - Câmpia Turzii a costat 23 de milioane de euro, față de 3,5 milioane de euro cât costă autostrada Timişoara-Arad.

 

În Bulgaria, spre exemplu, un kilometru de autostradă costă 2,2 milioane de euro, este vorba despre autostrada Stara Zagora-Karnobat. În Ungaria, un tronson de 32 de kilometri între Szeged şi Mako a costat 6,6 milioane de euro pe kilometru. 

 

Numai în Polonia s-au înregistrat costuri mai mari, 30 de milioane de euro pe kilometru în cazul unei porţiuni de nouă kilometri care trece prin apropierea capitalei Varşovia.

 

Experții susțin că prețul este în funcție de relieful terenului. ”Costul unei autostrăzi depinde de relieful pe care este construită, însă diferenţele de preţ pot proveni în special din soluţiile tehnice adaptate pe parcursul lucrărilor”, spune Alexandru Dobre, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), citat de zf.ro.

Comentarii Facebook