Curiozități despre cel mai bun prieten al băuturilor pe timp de vară: frigiderul



Recunoaștem că frigiderele nu sunt cele mai impresionante produse pe care le poți cumpăra. Deși sunt o parte vitală din viața noastră, pulsul nu o ia razna când auzim vorbindu-se despre frigidere. Cu toate astea, am găsit câteva informații cu adevărat inedite despre cel mai mare obiect electric din casă.

România se află în topul fabricanților de frigidere

Când alături termenii „România” și „Frigidere”, gândul zboară automat la Găești, unde fabrica locală s-a dezvoltat constant. Aceasta produce atât modele Artctic, cât și Beko, 90% dintre acestea fiind destinate exporturilor.

Prezența în topul fabricanților de frigidere este dat de cele peste 2.5 milioane de unități produse anual. Nu e rău, nu?

Lungul drum până la Freon

Până ca inginerii și oamenii de știință să descopere utilitatea freonului pe circuitul de răcire al frigiderului modern, amoniacul și alcoolul era folosit pentru a prelungi durata alimentelor. Acest lucru se întâmpla în secolul al 19-lea.

Introducerea freonului în circuitul frigiderului a survenit mult mai târziu, în 1920, când frigiderele au început să devină suficient de compacte pentru a fi instalate în case.

Greutate incredibilă

Dacă tot am adus vorba de mărimi, primele frigidere nu erau chiar încastrabile în mobila bucătăriei. Mai mult, primele modele puteau cântări până la 5 tone. Mult noroc cu transportatul pe scări!

Ofertă frigider Beko

Prețuri la fel de incredibile

Raportul dintre greutate și preț nu exista, însă primele modele domestice costau o avere: $714. Astăzi, suma nu pare mare, însă în 1922, când frigiderele începeau să apară în case, aceeași familie care dorea să cumpere un Ford Model T trebuia să scoată din buzunar doar $450.

Dacă ajustăm prețurile conform inflației, un frigider ar fi costat $10,472.93, în timp ce mașina care a revoluționat industria auto ar fi avut un preț de $6,600.58.


Alcoolul este responsabil pentru invenția frigiderului

Alcoolul a fost întotdeauna mai bun rece, chiar și în secolul al 19-lea. Asta considera și scoțianul James Harrison, care a inventat un sistem de refrigerare bazat pe eter. Patru ani mai târziu, primele frigidere apăreau pe piață, fiind destinate uzului industrial.

Astăzi, frigiderele fac parte din viața de zi cu zi, fiind utilizate la scară largă de către țările dezvoltate. Sunt fabricate în diferite culori, având capacități și funcționalități diferite și un consum energetic ce se află într-o permanentă scădere, indiferent de cât alcool dorești să răcești deodată.

Acestea au fost numai cinci dintre lucrurile interesante și inedite despre frigidere. Cunoști și altele?

Ofertă frigider Beko

Comentarii Facebook