Cluj-Napoca - LIDER la atragerea de bani europeni. Orașul este pe primul loc între polii de creştere la absorbţia de bani europeni

 

Cluj-Napoca a fost desemnat drept cel mai activ pol de creştere din România, în baza unui studiu realizat de către compania de consultanţă KPMG şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR). 

 

Municipiul a  fost desemnat totodată exemplu de bună practică la nivel european, privind felul în care s-a reuşit absorbţia finanţărilor alocate polilor de creştere. 

 

Este o recunoaştere a eforturilor pe care întreaga administraţie locală le-a depus în vederea maximizării tuturor şanselor de a atrage bani pentru Cluj-Napoca, aceasta fiind strategia prin care am reuşit să ne diferenţiem calitativ în procesul de absorbţie a finanţărilor nerambursabile şi pe care o vom aborda şi în perioada de finanţare următoare, 2014-2020” a explicat primarul Emil Boc.

 

Situaţie proiecte: 

 

- pe axa 1.1 – dedicată polilor de creştere:

 

Până în prezent, valoarea efectiv rambursată către municipiu se ridică la suma de 170,432 milioane de lei (aproximativ 38 milioane euro), din care 110,165 milioane de lei de la UE şi 60,627 milioane de lei contribuţia de la bugetul de stat.

 

- din alte surse de finanţare nerambursabile, respectiv alte programe nerembursabile decât cele dedicate polilor de creşete sau alte surse de finanţare decât cele europene:

 

TOTAL - 171.254.281,99 EURO

GRAD CONTRACTARE - 130.907.476,82 EURO

GRAD DEPUNERE - 40.346.805,17 EURO

 

În România sunt 7 poli de creștere: Cluj-Napoca, Costanța, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova și Ploiești.

 

Toți acești poli aveau accesibili bani europei din Programul Operaţional Regional (POR axa 1.1), dedicată polilor de creștere. Fiecare avea o sumă alocată, Clujului fiindu-i rezervat cuantumul de 82 de milioane de euro.


Municipiul Cluj-Napoca a depăsit volumul de bani cu 115% și există posibilitatea să primească fonduri de la polii de creștere cu o rată de absorbție mai mică.


Acum sunt mai multe proiecte depuse față de banii alocați, iar polii de creștere care sunt deficitari la depunerea de proiecte și-a putea pierde banii. Clujul așteaptă să vad dacă UE va aduna toți banii necheltuți și îi va redirecționa spre polii de creștere care au avut rata de absorbție bună”, au declarat unii specialiști consultați de Știri de Cluj.

Comentarii Facebook