Miercuri 17 Aprilie

Cine este OMUL care a negociat venirea Nokia la Cluj? ACUm s-a aflat tot. Același a discutat aducerea Mercedes la Jucu

 

Venirea Nokia la Cluj în 2008 a fost un eveniment major pentru județ, fiind momentul care a pus Clujul pe harta lumii. 

 

La 8 ani de la acel eveniment, finalizat cu plecarea Nokia, Octavian Buzoianu, candidat independent la Primăria Clujului, a dezvăluit, joi seara, la emisiunea Știri de CLuj LIVE, moderată de Delia Cărbune, că el a negociat venirea Nokia la Cluj, dar și aducerea Mercedes, tot la Jucu.

 

În perioada în care Nokia își făcea planurile și în perioada de pregătire a contractului am stat alături de specialiști, de Radu Spânu, fostul arhitect șef al județului Cluj, și am trasat pe hartă centurile ocolitoare de nord și de sud ale Clujului. Nu aveam nicio cădere oficială, dar numai pentru că eu cunosc problemele, au vrut să se consulte cu mine. Pentru că e adevărat că eu am fost negociatorul care a adus Nokia la Cluj. Nu știe lumea asta, dar eu sunt cel care i-am convins să vină la Cluj. Am fost implicat ca o persoană total particulară, în ceea ce s-a întâmplat. De acolo încolo lucrurile au fost gestionate cum au fost gestionate și nu vreau să vorbesc despre asta. 

 

Ca om pus în situația de a conduce o companie multinațională și cu dezvoltări adaptate extrem de rapid la piață, creșteri, reduceri, forțări de piață, știu ce înseamnă analizele de proiecte. Orice companie face o analiză anuală și vede unde sunt șansele pe termen mediu și lung și acolo dezvoltă. Unde apar sincope, fie conservă, fie analizează, fie lichidează rapid. Astea sunt lucruri care se întâmplă și sunt ABC -ul managementului în orice companie care vrea să trăiască. 

 

Revenind la Nokia. Nokia nu a dispărut, ci a căzut și va crește. Ca orice companie, ca orice economie. În momentul în care a început să cadă Nokia s-a făcut o analiză la nivel de concern asupra proiectelor dezvoltate în toată lumea. Hai să zicem că au fost 20 de proiecte în toată lumea. S-au luat proiecte cu parametri ridicați, proiecte medii etc. În coada proiectelor se afla un proiect în România, care nu-și atinsese încă maturitatea din diverse motive, datorate Nokia, dar și angajamentelor României. Când bordul Nokia analizat a constatat unde nu sunt îndepliniți parametrii și s-a anuns la ceea ce s-a întâmplat (n.red închiderea fabricii).

 

Vreau să vă atrag atenția că Nokia a avut o problemă majoră prin neadaptarea la piață pe direcția smartphone -urilor, dar proiectul de la Cluj nu a fost adaptat niciodată pentru smartphone -uri. Proiectul de la Cluj a fost realizat pentru piața africană și est-europeană, pe telefoane simple, de complexitate redusă. Nu a avut nimic cu problemele de strategie ale Nokia. 

 

Ei au neglijat piața smartphone -urilor și de aceea au avut probleme pe plan mondial, dar proiectul de la Cluj nu a intrat în acea zonă, ci mergea pe o piață stabilă a Nokia. Era proiectat pentru telefoanele de mică complexitate, pentru zona africană, unde era nevoie imensă de telefoane.

 

Vă spun că a fost un proiect gândit pentru un segment de piață care încă exista. Dacă exista concentrare pe susținerea acestor proiecte atât în cadrul companiei, cât și la nivel local, atunci mai aveam șanse să mai păstrăm Nokia la Cluj. Noi am avut șansa să vină Nokia să ne pună pe hartă”, a explicat Octavian Buzoianu, candidat independent la Primaria Cluj-Napoca.

 

 

Acesta a dezvăluit și informații din culisele venirii Mercedes la Cluj, o informați extrem de intens vehiculată în mass-media în anul 2008, dar care nu s-a mai concretizat.

 

După succesul Nokia am avut în față și a fost dezbătut, s-a ajuns în bordul unei foarte mari companii proiectul unei investiții mult mai mari decât Nokia. Din păcate a venit criza și au venit niște greșeli tactice de companie din partea Nokia și situația a fost mult mai complicată. Puteam să aducem atunci la Cluj, să avem una lângă alta, baza Nokia și baza Mercedes de producție.

 

Eu vă dau informații acum pentru că e istorie și s-a prescris. Nu a fost zvonistică venirea Mercedes la Cluj. A fost efectiv intenție. Eu vorbesc curent limba germană și am cunoscut oameni influenți din Germania și întâmplător discutând despre deschiderea Nokia la Cluj am ajuns și la discuția cu ceea ce se va întâmpla în continuare. A apărut oferta Mercedes și s-a făcut comunicare cu Mercedesul și inclusiv eu am dat în scris că voi susține proiectul fără niciun fel de pretenții, exact ca și în cazul Nokia.

 

A continuat evaluarea și acele cunoștințe din Germania m-au sunat și au spus Octavian sunteți pe prima poziție în lista de opțiuni. Mai erau Ungaria, Aradul (am avut chiar o glumă cu domnul primar Falcă. I-am spus că îi voi fura o ivestiție imensă. A fost o glumă) și Polonia. După aceea a părut accidentul Bochum, cauzat de Nokia și după vreo trei săptămîni m-au sunat și mi-au spus că am căzut pradă propriului succes. Asta înseamnă să susții economia, să te lupți pentru valorile pe care le ai acasă, să faci orice ca să îți păstrezi niște producții, nște idei și niște generatoare de valoare”, a mai adpugat Buzoianu. 

 

În 2008, fabrica Nokia de la Bochum, Germania, s-a mutat la Jucu, județul Cluj. Mercedes a deschis până la urmă o fabrică, dar la Sebeș, Alba.

Comentarii Facebook