Ce spune ministrul de Finanțe despre explozia inflației

 

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a explicat de ce rata anuală a inflației a ajuns la 3,2%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Ionuț Mișa a răspuns unei declarații a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care susține că fără modificările fiscale, inflația în România ar fi fost puțin peste 2%.

 

Dacă m-aș raporta doar la modificările fiscale ar însemna că și la nivelul UE creșterea inflației e datorată modificărilor fiscale avute la nivelul UE. După cum știți, nu există modificări fiscale la nivelul UE, o astfel de corelație nu știu cât e de sustenabilă”, a spus el.

 

Suntem într-o tendință regională din acest punct de vedere. O tendință regională poate influența costul prețurilor din economie, e un factor care influențează inflația. Sunt mai multe elemente din acest punct de vedere, acestea sunt câteva dintre ele. Trebuie să țineți cont foarte mult și de tendința în care se află Europa. Vorbim de o inflație în creștere la nivelul Europei”, a adăugat ministrul.

 

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care ouăle s-a scumpit cu 29,2% în noiembrie faţă de octombrie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 2,63%, în creştere faţă de septembrie, când a fost 1,77%.

 

Eurostat nu a publicat încă datele pe noiembrie. Totuși, cea mai recentă estimare a institutului european de statistică vorbea de o rată anuală a inflației de 1,5% în noiembrie, comparativ cu 1,4% în octombrie.

 

În Polonia, rata anuală a inflației a fost 2,5% în noiembrie, față de 2,1% în octombrie. În Cehia, inflația a fost 2,4% în noiembrie, în creștere față de octombrie, când s-a înregistrat o rată anuală a inflației de 2,3%. În Ungaria rata inflației a crescut la 2,5% în noiembrie, față de 2,2% în octombrie. Procentajele sunt însă mult mai mici decât în cazul României.

Comentarii Facebook