Ce se întâmplă de fapt cu asigurarea RCA a transportatorilor, de la UNIQA Asigurări. Vezi aici explicația (P)



Comapnia UNIQA Asigurări a făcut o serie de precizări privind tarifele practicate la asigurările RCA pentru transportatori.

Astfel, potrivit statisticilor UNIQA Asigurari, companiile de transport rutier genereaza pierderi importante pe segmentul de asigurari RCA, 37 din 100 de vehicule asigurate fiind implicate intr-o dauna pe parcursul unui an. Prin comparatie, doar 6 din 100 de autovehicule asigurate detinute de persoane fizice genereaza o dauna pe an. De asemenea, valoarea despagubirilor este mult mai mare in cazul transportatorilor decat in cazul persoanelor fizice. In acest moment, in portofoliul UNIQA Asigurari exista 19 dosare de dauna aferente segmentului RCA transportatori cu valori individuale ce depasesc 1 milion RON per eveniment, iar cumulat inregistreaza 18 milioane Euro. Aceasta suma reprezinta aproximativ valoarea portofoliului de prime RCA generat de UNIQA in 2015.

Un alt aspect de mentionat este acela ca 78% dintre evenimente au loc in afara Romaniei (in cazul persoanelor fizice procentul este de 5%), iar numarul de daune cu valoare mare pe Carte Verde creste in fiecare an. Mai mult decat atat, statistica arata ca daunele care au loc in afara Romaniei inregistreaza valori de trei ori mai mari decat cele intamplate pe teritoriul Romaniei.

Legislatia europeana in materie de RCA prevede faptul ca despagubirile pentru vatamari corporale aferente evenimentelor intamplate in Spatiul European pot atinge 5 milioane Euro per eveniment, iar in tari precum Franta si Germania, unde nu exista limita superioara stabilita, valorile pot fi chiar mai mari. Toate acestea trebuie luate in considerare in calcularea tarifelor si constituirea rezervelor de dauna, in ultimii ani sesizandu-se o crestere a numarului de incidente soldate cu vatamari.

Un exemplu elocvent este accidentul sever care a avut loc in Grecia, in octombrie 2014, provocat de un camion inmatriculat in Romania, capul tractor fiind asigurat la UNIQA. In urma accidentului au rezultat 6 persoane decedate, 34 de raniti si 36 de autovehicule avariate. Pana in acest moment, UNIQA a platit despagubiri in suma de 1.954.824 Euro, iar despagubirile viitoare aferente acestui eveniment sunt estimate la 1.522.721 Euro (totalul despagubirilor se va ridica la aproape 3,5 milioane Euro)”, transmit reprezentanții companiei.

In perioada 2012-2015, segmentul asigurarilor RCA pentru transportatori din portofoliul UNIQA a inregistrat rezultate negative in suma de 100 milioane RON, fapt ce are un impact deosebit asupra rezultatului financiar al companiei. Compania nu doreste acoperirea pierderilor generate de acest segment prin cresterea tarifelor altor produse de asigurare, ci urmareste stabilirea unui tarif just si transparent.

Dorim sa construim o relatie corecta pe termen lung cu partenerii nostri, companii de transport persoane si marfa, abordand un principiu de business echitabil pentru ambele parti, astfel, in functie de istoricul de daune si de profilul de risc, acordam reduceri speciale colaboratorilor nostri. ” a declarat Conducerea UNIQA Asigurari.

UNIQA Asigurari sustine gasirea solutiilor pentru remedierea situatiei asigurarilor RCA pentru transportatori si implementarea unor masuri pe termen mediu si lung care sa duca la consolidarea si stabilitatea pietei de asigurari din Romania.

Comentarii Facebook