Casele de marcat vor avea jurnal electronic, iar plătitorii de taxe vor fi premiaţi printr-o loterie

 

Casele de marcat din România nu vor mai folosi role de hârtie, ci cu un jurnal electronic. De asemenea, plătitorii de taxe vor fi premiaţi printr-o loterie.

 

Aceste măsuri vor fi aplicabile într-un interval de până la un an şi jumătate în cazul caselor de marcat. Acestea vor fi conectate la serverele ANAF, ceea ce va ajuta la combaterea evaziunii fiscale, a anunţat, la Guvern, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

 

Propunerile sunt fundamentate pe un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, care ar putea fi implemetat pe o perioadă de cinci ani. Sunt și alte măsuri, cum ar fi limitarea încasărilor zilnice de numerar şi a plafonului de casă pentru pentru operaţiunile de încasări, atât de la persoane fizice, cât şi de al cele juridice. Aceste măsuri ar putea conduce la o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii şapte ani, echivalând cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde euro, scrie Mediafax.

 

Prima măsură ar fi conectarea caselor de marcat la un server central al ANAF. ”România este unica ţară din Europa care a rămas să folosească case de marcat cu role de hârtie (...) Vom face această trecere în paşi, vom lăsa în jur de un an şi jumătate timp, astfel încât să se treacă de la casele de marcat cu rolele de hârtie la cele cu jurnal electronic”, a spus Petrescu.

 

S-a realizat și un calendar de schimbare a caselor de marcat: 180 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili; 210 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru contribuabilii mijlocii; 390 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru micii contribuabili.

 

Ministerul Finanțelor vrea să deschidă și o loterie fiscală online pentru plătitorii de taxe şi impozite, care ar urma să fie premiaţi lunar. ”Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online şi pune detalii de pe codul fiscal şi va exista o tragere la sorţi în fiecare lună, cu premii”, a mai arătat ministrul.

 

Extragerile lunare organizate de Loteria Română vor acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.

Comentarii Facebook