Bechtel ramane cu un singur tronson din autostrada Transilvania pe care il face cu 6,9 milioane de euro/km, in loc de 14 - VIDEO

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca negocierile cu compania americana Bechtel au dus la scaderea costului pe kilometru de la 14 la 6,9 milioane de euro pe kilometru.

 

In urma negocierilor avute de reprezentantii Ministerului Transporturilor cu compania Bechtel, americanii vor construi in continuare doar pe sectorul Surplacu de Barcãu-Bors al autostrazii Transilvania, iar restul vor fi scoase la licitatie. "Avem un tronson aproape finalizat 2C, si 3C care urmeaza sa fie finalizat pentru ca a fost atacat", a spus Anca Boagiu. Unul dintre cele doua sectoare, 2C, Campia Turzii- Gilau este finalizat.

 

"Compania Bechtel a inteles ca si Romania este o tara europeana unde nu poti sa faci chiar ceea ce iti doresti si daca nu va intra in aceasta normalitate si nu se va suspune standardelor de cost existente sansele de a continua sa lucreze in Romania sunt minime. Este un rezultat care este favorabil statului roman, un rezultat pe care l-am obtinut cu sprijinul acordat de Ambasada Statelor Unite, cu sprijinul Guvernului si al presedintelui Traian Basescu", a declarat Anca Boagiu.

 

Ea a spus ca prioritare sunt in acest moment lucrarile la tronsoanele Gilau-Mihaiesti si Targu Mures- Campia Turzii. "Trosnonul de la Gilau la Mihaiesti avem deja documentatia gata, de indata ce vom plati prima transa a datoriilor catre Bechtel si suntem liberi sa licitam, acesta este un tronson care imediat poate sa intre in licitatie, iar pe tronsonul de la Targu Mures la Campia Turzii reluam proiectarea care a fost intrerupta in vederea pregatirii acestui tronson spre a fi si el licitat si construit", a mai spus Anca Boagiu.

 

Ministrul Transporturilor sustine ca pretul unui kilometru de autostrada construit de Bechtel va scadea de la 14,7 la 6,9 milioane de euro pe kilometru: "Costul unui kilometru de autostrada pe tronsoanele ramase, negociat cu compania Bechtel astazi, este de 6,9 milioane de euro pe kilometru, un cost care se incadreaza in standardele de cost pe sectiunea respectiva".

 

Pana acum, din totalul de 2,2 miliarde de euro prevazute pentru realizarea celor 415 kilometri de autostrada s-au cheltuit 1,25 miliarde pentru realizarea a 54 de kilometri. Anca Boagiu a spus ca restantele pe care statul le are catre Bechtel vor fi platite in doua transe pana la sfarsitul anului.

 

Vezi si

Bechtel, dupa ce a facut 52 de kilometri de autostrada cu 1,25 miliarde de euro: "Suntem mandri sa fim parte din acest proiect"

Comentarii Facebook