Autostrada Transilvania devine drum expres Gilău - Borș? UPDATE: Ministerul Trasporturilor revine cu lămuriri

 

MasterPlanul General de Transporturi urmează să fie prezentat miercuri. Unele informații apărute pe surse arată că Austrada Transilvania va deveni drum expres.

 

Astfel, cei 177 de kilometri de drum expres de la Gilău la Borș ar urma să coste 1.227 milioane de euro, mult mai puțin decât dacă ar fi fost vorba despre un drum cu două benzi pe sens și o bandă se siguranță. 

 

Conform unor surse din cadrul Ministerului Transporturilor, costul trecerii de la autostradă la drum expres ar urma să fie mai mic cu o treime. Pe viitor, însă, aceste drumuri expres vor putea fi ”upgradate” la nivel de autostradă.

 

Exproprierile se vor face pe culoare de 70 de metri, ca și în cazul autostrazilor, iar pe porțiunile rămase libere vor putea fi construite benzile de siguranță și drumul va trece la categoaria ”autostrada”, scrie hotnews.ro.

 

-----------------

UPDATE

 

Ministerul Transporturilor a prezentat în Parlament Masterplanul și se pare că în versiunea dată presei apare o eroare în tabelul de mai sus. Din greșeală, cineva a inclus Autostrada Transilvania la categoria drum expres. 

 

Astfel, din tabelele MPGT-ului ar urma să avem în România următoarele autostrăzi: Sibiu - Brasov (103 km), Ploiesti - Comarnic (49 km), Craiova - Pitesti (115 km), Comarnic - Brasov (54 km), Brasov - Bacau (158 km) si Gilau - Bors (177 km).

 

Costul total ar urma să fie de 6,3 miliarde de euro (daca este inclus și drumul expres din tabel Gilau - Bors la categoria autostradă, așa cum apare pe harta prezentată de Minister.

 

În harta de mai jos, Autostrada Transilvania apare la nivel de drum expres. 

 

Comentarii Facebook