ANAF cere UBER date pentru a vedea dacă șoferii plătesc impozit. Urmează Blablacar.ro?

 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a cerut Uber Olanda listă cu șoferii din România și cu veniturile realizate.

 

Sute de oameni s-au bucurat că pot sfida legile statului român, practicând taximetria neautorizată, în regim Uber. Atât în mediul urban, unde astfel de taximetrişti neautorizaţi au funcţionat în ultimii doi ani, cât şi pe transportul de persoane din ţară, unde sistemul bla-bla car a luat amploare, făcând concurenţă neloială transportatorilor de linie, şoferii s-au îmbogăţit peste noapte, pentru că n-au respectat prevederile legale - taxe, ITP, impozite, garanţii etc., pe care le plătesc, obligatoriu, transportatorii legali”, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România COTAR, remis Agerpres.

 

ANAF a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliată cu toţi utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări. Astfel, încă de ieri (joi - n.r.), 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane şi încasări, pentru a se aplica legea. Afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activităţi, dacă ANAF va confisca sumele integral”, susţin transportatorii.

 

COTAR precizează că o persoană din sectorul 6 al Capitalei a avut anul trecut încasări de peste 60.000 de lei ca şofer în sistem Uber.

 

Listele primite de ANAF din Olanda arată că au funcţionat în regim Uber atât persoane fizice, cât şi firme. Încasările anuale sunt uriaşe. O singură persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări la Uber de peste 60.000 de lei, în 2015. Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele şi impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, însă, al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate şi, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confişte toate sumele încasate”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, citat în comunicat.

 

Serviciul Uber în România este 100% digital şi fiscalizat, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă, însă partenerii companiei sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor, au transmis reprezentanţii Uber România.

 

Toţi partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă. Partenerii Uber sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanţele fiecăruia sunt diferite - numai ei pot şti care sunt veniturile din alte surse şi care sunt costurile deductibile”, au afirmat reprezentanţii Uber România.

 

Pentru a facilita declararea câştigurilor, Uber oferă partenerilor o situaţie detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber. În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanţă fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber”, menţionează reprezentanţii companiei de ride-sharing.

Comentarii Facebook