ANAF a publicat lista cu persoanele fizice restanțiere la stat. 187.230 de persoane au restanțe de 3,4 miliarde de lei



ANAF a publicat lusta cu persoanele fizice care figurează cu restanțe la FISC, mai mari de 1.500 de lei la data de 31 martie 2016, și neachitate până în prezent.

Lista a fost publicată luni și conține 187.230 de contribuabili, care totalizează obligații fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activități economice independente sau profesii libere.

Potrivit instituției, din totalul restanțelor se pot recupera, la aceasta dată, circa 2,3 miliarde de lei (67,6%), scrie Agerpres.

"Situația juridică a restului de creanțe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existența unor hotărâri judecătorești de suspendare a executării silite, etc) oprește ANAF de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită", se menționează într-un comunicat al ANAF.

Lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante a fost publicată în baza art. 162 din Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015.

Conform Fiscului, persoanele cu restanțe au primit notificări prealabile și li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situației fiscale, iar în cazul în care astfel de situații sunt constatate de contribuabili după publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

"Fac obiectul publicării doar creanțele fiscale, prevăzute de art. 162 din Codul de procedură fiscală. Nu fac obiectul publicării confiscările dispuse prin sentințe civile sau penale, atragerea răspunderii în procese civile de insolvență sau în faza penală, alte creanțe bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată și cele a căror executare este suspendată", se mai arată în document.

Comentarii Facebook