Agraria 2014. La Cluj au venit chinezii după oile românești, iar trendul exporturilor e pozitiv - FOTO

 

Exporturile de animale vii din rasele românești crește, iar anul  2013 a fost primul când fermierii au ieșit pe profit la acest capitol. La Târgul Agraria 2014 au venit oameni de afaceri chiar din China, pentru exportul de oi.

 

Alexandru Bojan are o turmă de 900 de oi și vine la târg în fiecare an pentru a găsi oportunități noi de afaceri. Acum își pune mare speranță în tranzacțiile cu chinezii, care au o piață uriașă.

 

Avem o trupa de chinezi care urmaresc comerțul cu oile din România. Acolo este mare nevoie de carne, iar la noi în țară nu se mănâncă cât se produce, 10-15% se consuma în tara, iar restul merge afară”, a explicat Alexandru Bojan.

 

Chirurgul Toma Mugea crește și el oi și chiar a reușit să înregistreze la OSIM denumirea unui tip de miel de carne, pur romanesc, mielul de carne transilvan. ”Este o vreme în care trebuie să renunți la forma sânilor și sa te apropii de natură, să folosești altfel mâinile. În vestul Europei au deficit de 40 la suta de carne de miel. Acum cererea e acoperit de carne congelată din emisfera sudică”, a spus Toma Mugea.

 

Mielul de carne transilvan are proprietăți greu de bătut de alte rase. Carnea din România este folosită acum la fripturi fine, după ce crescătorii au reușit să o îmbunătățească.

 

Mielul de carne transilvan e o combinație dintre berbecii de carne și oile de aici. Mielul are o vârstă de sub o lună. E foarte bine dezvoltat. Are conformația foarte bună. E foarte puțin gras, spre deosebire de mieii tradiționali care au catitate mare de grăsime. Din 20 de kg de miel viu, rămâi cu 10 kg carne bună”, a mai spus chirurgul Toma Mugea.

 

Fermierii mai spus și că statul ar trebui să îi ajute mai mult. ”Deocamdata merg bine importurile, Romania a distrus ce-a avut. Deocamdată noi vindem abatoarelor, nu vindem direct, ci prin intermediari”, a spus fermierul Călin Fargaciu. 

 

Se exporta foarte mult tineret în loc să se îngrașe și să se exporte carcasa. Statul român nu încurajează creșterea și obținerea de carcasă în România, exportăm materia primă. Noi mâncăm coaja, ei mănâncă miezul”, a spus și Dan Țandrea.

 

Specialiștii sunt, însă, de părere că lucrurile merg pe un trend pozitiv. ”Anul trecut e primul an în care s-a observant o balanță comercială pozitivă în agricultură, sperăm ca trendul va fi același. Acum e momentul exporturilor spre China. Ambasada ne-a solicitat să ne implicăm în exportul de juninci. În Orientul Mijlociu interesul este pentru oi și capre. Sectorul agricol a ajuns dintr-o chestie de supraviețuire și devine o afacere profitabil”, a spus și prof. dr. Felix Arion.

 

Târgul Agraria este deschis la Cluj până duminică.

Comentarii Facebook