Acoperirea deficitului cauzat de scăderea CAS din banii de pe insolvențe, o ”poveste” a lui Ponta. Ce veste dau experții



Conform unor surse oficiale de la Ministerul Finanțelor, suma de 4 miliarde lei pe care premierul Victor Ponta speră că o va aduce, în plus, la buget de la companiile în insolvență este o “poveste”, ținând cont de faptul că statul a reușit, anul trecut, să mai recupereze 530 de milioane lei din 17,3 miliarde lei.

Cele 4 miliarde lei care ar urma să fie încasate înseamnă 10% din totalul arieratelor bugetare, în acest moment. Până acum, fiscul a colectat doar în jur de 2%, iar creșterea de cinci ori este puțin probabilă, mai ales, că nici țări cu tradiție în domeniu nu reușesc să se laude cu procente exprimate în două cifre, au mai spus sursele pentru Capital.

Datorită noii legi a insolvenței, intrată în vigoare la sfârșitul lunii iunie, gradul de recuperare va crește, însă nu atât de mult, iar principalul motiv este că pentru o mare parte dintre societățile care ajung în acest stadiu, situația financiară este precară.

Premierul Ponta a declarat, în repetate rânduri, că scăderea CAS cu 5% va putea fi acoperită prin recuperarea arieratelor de la firmele aflate în insolvență.

În baza noii legi a insolvenţei şi a studiilor pe care le-am făcut, recuperarea doar a 10% din cei 41 de miliarde de lei pe care bugetul îi are de recuperat de la firmele aflate în insolvenţă înseamnă venituri de 4 miliarde", a spus Ponta, ieri, indicând una dintre sursele de venituri pentru compensarea golului creat de diminuarea CAS.

Comentarii Facebook