Divertisment

Zilele Clujului 2018: Festivalul clujenilor începe joi, 17 mai. Ce surprize sunt și cine cântă

   

A opta ediție a Zilelor Clujului, primul festival de mare amploare din an ce are loc la Cluj-Napoca, începe mâine, joi, 17 mai 2018.

 

Festivalul va dura 4 zile și se va desfășura în peste 30 de locuri din oraș. Peste 100 evenimente și 5 scene vor contura evenimentul a cărui temă este Centenarul – Sărbătoarea a 100 de ani de la Marea Unire. 

 

Festivalul Zilele Clujului este organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, alături de peste 100 de parteneri - instituții publice, companii din sfera privată, asociații și organizații din societatea civilă, voluntari.

 

Joi, 17 mai, în prima zi a festivalului, clujenii vor putea participa la conferințe, concerte, expoziții și teatru, începând cu primele ore ale dimineții. Astfel, Sala de Sticlă a Primăriei va găzdui de la ora 10:30, ”Conferința 2018-Centenarul Unirii României”, care cuprinde o serie de prezentări dedicate actului Unirii, ținute de personalități ale vieții culturale clujene. 

 

La ora 12:00, în Piața Unirii, Primăria Cluj-Napoca va deschide un stand temporar de informare pentru clujeni și turiști, unde echipa Zilele Clujului va oferi informații atât despre programul festivalului, cât și despre oraș. Standul va fi situat în zona din apropierea intrării în Biserica Sfântul Mihail. 

 

Clujenii care vor trece pe la stand vor avea parte, totodată, de o inedită experiență virtuală: Experience Cluj. Astfel, ei au la dispoziție trei tururi virtuale, trei experiențe unice de 360 grade, la o înălțime de aproximativ 70 metri, cu o viteză medie de 50km/h și care vor oferi utilizatorului o viziune 360 grade a centrului istoric, a pârtiei Feleacu și a dealului Cetățuia.

 

Alte informații despre programul primei zile:

 

PROGRAMUL PRIMEI ZILE - JOI, 17 mai - ZILELE CLUJULUI 2018

 

Conferința ”2018 – Centenarul Unirii României”; ora 10:30 - Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca

 

Organizatori: Academia Română, Asociația LOG Cluj, Consiliul Civic Local, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Universitatea ”Babeș-Bolyai”.

 

Conferința dedicată Centenarului Marii Uniri este pusă sub semnul sărbătoririi unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România. Programul conferinței cuprinde o serie de prezentări dedicate câtorva dintre cele mai semnificative figuri care au contribuit la împlinirea actului din 1918. Vor fi evocate momente din istoria premergătoare Unirii, aspecte ale participării voluntarilor din provinciile aflate sub ocupație străină, contextul politic al evenimentului, semnificația pe plan național și internațional, precum și efectele sale asupra economiei românești între cele două războaie mondiale. 

 

EU - Asia Gateway 2018 Conferința Internațională a Clusterelor din Transilvania; ora 10:00 - Wonderland Cluj Resort

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în colaborare cu ARIES Transilvania și Primăria Cluj-Napoca organizează evenimentul „EU - Asia Gateway 2018 Conference and Matchmaking”, dedicat firmelor și clusterelor active în sectoarele IT, bio-economie, agricultură, mobilier, producție, industrii creative și turism. Ediția din acest an va oferi participanților posibilitatea de a lua parte la paneluri tematice, întâlniri de afaceri și la alte evenimente de socializare la care participă clustere și companii din Asia, Australia, Germania, Ungaria și România.

 

Flash în România; ora 10:00 și 16:00 - Centrul Cultural Italian

 

Centrul Cultural Italian este un punct de referinţă esenţial pentru documentare în ceea ce priveşte Italia, dar şi un centru care promovează iniţiative şi activităţi culturale legate de tot ceea ce înseamnă cultura italiană. Flash în România este o expoziție de fotografie surpinzătoare, deschisă în timpul Zilelor Clujului pe strada Universității, nr. 7-9.

 

La Mandragola; ora 18:00 - Facultatea de Litere, sala Dante

 

Prezentarea doamnei prof. dr. Milena Montanile are ca pion principal comedia „Mătrăguna" a  gânditorului politic florentin Niccolò Machiavelli. Printre sursele de inspirație ale comediei sunt atât operele dramaturgilor antici Plautus și Terențiu, cât și faimoasa carte contemporană a lui Boccaccio, „Decameronul". 

 

Studenții dau culoare Clujului 2.0; ora 11:30 - Platoul Sălii Polivalente. Eveniment susținut de NTT DATA

 

Studenți din aproximativ 30 de facultăți și organizații din Cluj-Napoca se vor întâlni pe platoul Sălii Polivalente, unde vor forma un simbolic #CLUJ100 pentru a marca sărbătoarea Marii Uniri, în deschiderea festivalului de suflet al clujenilor. Studenții vă invită să vă alăturați evenimentului, deoarece după acest moment urmează:  

ora 12:00 - Sala Polivalentă- Parcul Central - Piața Unirii

Toți studenții vor pleca în paradă către Piața Unirii, pe traseul menționat mai sus, oferind străzilor ritmul vesel și plin de energie al tinerilor Clujului.

ora 13:00 - Piața Unirii

Cu ajutorul pudrelor colorate, studenții vor  transforma Piața Unirii într-un mozaic viu, oferind un start energic festivalului de suflet al orașului. Acest eveniment marchează totodată încheierea anului universitar și importanța acestor tineri pentru viitorul comunității clujene. 

 

Celebrating Communities; ora 17:00 și ora 19:00 -  H33 Social Innovation Hub

 

Acest program se dorește a fi un manifest pentru diversitate, un act de recunoaștere a beneficiilor pe care o comunitate largă le are de la toți membrii ei.  De la ora 19:00, în prima zi a a festivalului dedicat orașului, H33 (spațiul deschis și inedit de pe strada Horea cu același număr) oferă un eveniment de socializare comunitar.

Seara de teatru 

 

ŠVEJK ÎN CONCERT - Eveniment susținut de EnergoBit; ora 21:00 - Piața Unirii

 

Piața Unirii va găzdui din nou Seara de teatru a Zilelor Clujului, susținută la ediția 2018 de EnergoBit. Pe scena principală a festivalului va avea loc, joi seara, spectacolul concert pe muzica Adei Milea, după peripețiile Bravului Soldat Švejk, scris de Jaroslav Hasek, tradus de Jean Grosu și pus în scenă de Teatrul Național Cluj-Napoca. 

 

Ada Milea spune despre ideea acestui spectacol: „Am vrut să pară o călătorie cu trenul spre linia frontului, dar să existe posibilitatea de a «deraia» de la ceea ce pare a fi. Am ales câteva personaje și întâmplări pe care le-am pus în tren, chiar dacă ele nu aveau vreo legătură cu drumul din cartea lui Hašek. M-a interesat atitudinea diferită a fiecăruia în drumul spre prăpăd și moarte. Cartea (sper că și concertul) profită din plin de hazul situațiilor și demonstrează că războiul e o nebunie care nu are nicio legătură cu noi (chiar dacă, eventual, murim în el)".

 

Spectacolul în aer liber, dedicat clujenilor și vizitatorilor orașului de toate vârstele, va încheia prima zi a festivalului. Zilele Clujului vor continua cu activități dintre cele mai diverse în tot orașul - spectacole, parade, concerte, jocuri, prezentări pentru întreaga comunitate. Zilele Clujului este un eveniment ce reflectă comunitatea căreia i se adresează: deschisă, conectată, creativă și dinamică. 

 

Programul festivalului Zilele Clujului 2018 și alte informații despre evenimente sunt disponibile online:

 

- în Broșura Zilelor Clujului, care poate fi răsfoită aici: http://bit.ly/BrosuraZC2018;

- pe pagina de Facebook Zilele Clujului; facebook.com/zileleclujului

- pe website-ul festivalului www.zileleclujului.ro

- în aplicația Zilele Clujului, care poate fi descărcată de acum de pe Google Play / App Store.

16-5-2018, 16:44
55 vizualizări
17 comentarii
ianci17-5-2018, 19:19
Io ma c....ac si tu te p.....isi. Hai sa ne p....isam si sa ne c....acam impreuna. Vai ce ma buC..UR ca au venit zilele astea
Dan Manastur vero17-5-2018, 22:15
IANCI, cacu-ma sa ma pis pe neamul tau si a lui ANTOLDEANU, acelasi prostac ungur fără caracter si irecuperabil, frânghia te-așteaptă si pe tine mai janghinosule trăgător pe nas.
antoldeanu17-5-2018, 18:12
Ce faiiinnn plouuuuaaa laaa ccluuuujjjjj, asa va fi si la Untoldd, Dumnezeu bunul si aldoitul are grija si de napastuitii de bastinasi care trebuie sa inghita mizeria de balciuri si nesimtirea organizatorilor si participantilor. Sper sa si trazneasca luav-ar mamonu de idioti lingai!
Untold17-5-2018, 18:33
Drum Bun afara din orasul nostru !! ...
///17-5-2018, 20:12
Sa trazneasca fix in capul tau de maimutoi zabalos si taranoi frustrat care comentezi ca un handicapat la orice stire!
Stati-ar toate festivalurile in gat ma ghenoaie ce esti, altii care muncesc si au cate doua servicii sa-si poata creste copiii se bucura de 3-4 ori pe an cateva zile, isi vad copiii razand fericiti ca-si vad idolii pe scena, se joaca, danseaza, simt ma mortule ca traiesc, parintii mai uita de griji cand isi vad toata familia fericita, e sarbatoarea orasului, ma naufragiatule, de la copil pana la pensionar, unguri, romani, straini, amatori de teatru, de muzica, de folclor, toti au cate ceva frumos de gasit si fix de aia nu mai incapi tu ma bosorog coclit de la Muppets din balcon ce esti!
cici17-5-2018, 9:26
Zilele drogatilor
un mare succes17-5-2018, 8:37
Boc aduce vedeta Pomohaci. O face in scopuri electorale sa-l voteze baietii.
Hopaaa17-5-2018, 8:02
Respect domnule Boc!
Bonifacio17-5-2018, 5:55
Intr-un oras in care sunt probleme enorme de infrastructura, unde probleme deseurilor menajere e critica, in care aerul respirabil e canceros, hiper aglomerat de oameni veniti din toata tara si unii cu probleme mari de tot, unde nimica nu fuctioneaza, unde trotuarele sunt ocupate cu masini, strazi blocate , etc, etc, se vine cu astfel de Festivitati penibile si infantile, pentru incantarea vulgului si al lumpenilor fara educatie primara. zile de chin pentru clujenii care mai au ceva in cap, care circula prin oras. Din pacate asta e doar inceputul, urmeaza in lant astfel de balciuri, unde singuri castigati sunt organizatori si firmele de casa . Bietii oameni nu stiu ce manaca, cat dau pe o bere de 300 mg, dar asta e. Odata si odata sper sa se termine cu Circul asta de 2 bani.
201817-5-2018, 16:51
Ce postare de frustrat .. Tu nu esti clujean, pari un om de nimic, trezeste-te la realitate, poate ar fi bine sa pleci din Cluj!
///17-5-2018, 20:20
Ba desteptule, daca un om are datorii la banca, sau e cu x probleme nerezolvate pe cap nu mai are voie sa se bucure asa cum poate macar de ziua lui?
No asa si cu orasul si locuitorii lui, daca nu s-or simti bine 3 zile clujenii, se rezolva problemele de care spui?
Si vezi clujene semidoct care te consideri din categoria celor "care mai au ceva in cap" si te delimitezi de cei "fara educatie primara" ca berea fiind un lichid nu se masoara in mg ci eventual in ml, dar asta e!
ha ha ha !17-5-2018, 4:26
Este festivalul pentru drogatii ce voteaza pnl si usr.
@pesedeu17-5-2018, 9:28
Fuguta repede la Cacana sa mananci din micii preaiubitului tau partid, poate mai prinzi niste resturi catelule.
ioc partide17-5-2018, 9:55
Nu politizati, aici e vorba de niste loaze care prin votul nostru, au ajuns sa ne conduca destinele, aici trebuie umblat, adica la educatie. Nu poti cere unui prostalau sa nu-l creada pe Boc ca va face metrou sau Somes navigabil daca ala, bombalaul, nu are habar de Somes, de costuri, de precedente. De cand conduce acest oras a facut o bucata de Centura, de acolo de la Bucuresti, si aia la costuri astronomice si la calitatea de astazi ca exista acolo o echipa permanenta care sa repare surparile zilnice. In oras nu a facut nimica , niste sensuri giratorii si cateva maodificari de semne rutiere. Iar la nivel de tara se vade cine ne conduce.
radu pt ioc partide17-5-2018, 17:14
cine ne conduce la nivel de tara ?
ioc partide17-5-2018, 18:03
Niste nulitati, cei mai slabanogi dintre aia prosti.
roxana16-5-2018, 16:52

Cele mai citite ştiri din Divertisment

30 vizualizări
29-3-2017, 17:07
Și-a urmărit soţia cu o dronă. Ce făcea femeia lui, într-o parcare, l-a şocat - VIDEO» Vezi tot
25 vizualizări
30-1-2013, 22:14
EI SUNT PRINȚIȘORII Clujului: Dețin milioane de euro și RUP cluburile. Mâine vor controla ORAȘUL - FOTO» Vezi tot
15 vizualizări
29-3-2017, 17:05
Mihaela Rădulescu a vorbit despre operaţiile estetice: ”La 47 de ani...”» Vezi tot
13 vizualizări
26-11-2014, 11:42
A șocat lumea în Iulius Mall Cluj! Un tânăr a fugit gol prin mall, cu scutec pe el - VIDEO» Vezi tot
13 vizualizări
8-10-2011, 12:17
Adi Minune si Florin Salam s-au sarutat pe gura la o nunta VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?