Un clujean, angajat al Institutului de Fizică Atomică, meșter sticlar la festivalurile tradiționale


Salamon Zsolt, angajat al Institutului de Fizică Atomică din Cluj este unul dintre meșterii sticlari prezenți la Festivalul de la Sighișoara.

Clujeanul spune că aceasta este pasiunea lui, pe care o practică de mai bine de 17 ani.

Tot spectacolul îl face sticla, eu numai suflu. (...) Eu nu sunt artist, nu, sunt un muncitor. La cooperativă, am suflat globuri de iarnă la rânduri de 100.000, acolo am învăţat cum să fac globuri aproape cu ochii închişi. Dar, fiind strămoşii mei tot meşteşugari, eu nu au vrut să rămân numai la globuri. Am început frumos să mă joc, să mai retopesc sticla, adică globul respectiv şi aşa am ajuns să mă specializez în mai multe domenii. Strămoşii mei nu au lucrat în sticlă, dar tot meşteşugari au fost. Deci acesta a fost un vis de copilărie”, spune sticlarul pentru Mediafax.

Bărbatul lucrează la Institutul de Fizică Atomică din Cluj Napoca, unde repară piese de laborator, iar sticlăria o face în timpul său liber, iar apoi vine cu ea la târguri.

"Fac aproape orice. Chiar şi asta-i o problemă pentru mine, că am cunoscut, am învăţat prea multe tehnici şi de aceea fac o dată globuri, după aceea bijuterii, după aceea iarăşi globuri, după aceea vaze, lămpi de ulei, efectiv de toate. Am reuşită. Nu-i o meserie pe care s-o vezi la fiecare colţ de stradă. Eu aşa cred, că am primit un dar de la Dumnezeu, pe care îl folosesc acum”, afirmă el.

 

Acesta este cel de-al doilea an în care bărbatul și-a prezentat lucrările la Festivalul de la Sighișoara.

 

FOTO: mediafax

Comentarii Facebook