TIFF 2013 se apropie de final. Gala de decernare a premiilor începe la ora 20.30

 

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania se apropie de final, după opt zile în care a animat Clujul cu sute de proiecții, concerte, masterclass-uri, lansări și expoziții.

 

Gala de decernare a trofeelor celei de-a 12-a ediții va avea loc sâmbătă, 8 iunie, începând cu ora 20.30, când invitații speciali ai festivalului vor urca pe scena Teatrului Național din Cluj, alături de câștigătorii trofeelor.

 

Pe 8 iunie, invitata ultimei întâlniri la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00, la această ediție, este actrița Cristina Flutur, premiată la Festivalul de la Cannes anul trecut, alături de Cosmina Stratan, pentru rolul din După dealuri (r. Cristian Mungiu).

 

Sâmbătă, continuă proiecțiile din Zilele Filmului Românesc. Noul film al lui Dan Chișu, Déjà Vu, va avea premiera mondială la TIFF pe 8 iunie, la Cinema Victoria, de la 17.30, în prezența regizorului, a actriței Ioana Flora și a unor membri ai echipei. Filmul spune povestea lui Mihai, un bărbat care trece prin criza vârstei de mijloc și, care, după ani de căsătorie, începe o aventură amoroasă. Filmat din perspectiva bărbatului, Déjà Vu îi are în distribuție și pe Mirela Oprișor și Gabriel Răuță.

 

O a doua proiecție în festival va avea un alt film adus în premieră absolută la Cluj, mockumentar-ul Experimentul București, de Tom Wilson – la Cinema Victoria, de la 12.15. Documentarul Aici... adică acolo (r. Laura Căpățână-Juller), precedat de scurtmetrajul lui Radu Jude selecționat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, O umbră de nor, pot fi vizionate la Casa de Cultură a Studenților, de la 16.00.

 

Frumoasa mea spălătorie/ My Beautiful Laundrette (1985), filmul care l-a făcut cunoscut pe Stephen Frears, regizorul britanic distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va avea o proiecție sâmbătă, de la 18.30, la Cinema Florin Piersic. Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA.

 

Un film biografic captivant despre Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Șacalul, unul dintre cei mai căutați teroriști în anii '70 - '80, îi așteaptă pe cinefili la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecție-maraton. Carlos (r. Olivier Assayas) a fost desemnată cea mai bună mini-serie la Globurile de Aur 2011, iar Édgar Ramírez - Cel mai promiţător actor la Premiile César. Tot în secțiunea 3X3 va rula, de la 16.30, la Cinema Arta, Jaffa, the Orange's Clockwork (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel și Palestina – portocala Jaffa. Regizorul Eyal Sivan va discuta cu publicul la final.

 

De bifat, în programul zilei de sâmbătă, este și filmul În numele… / In the name of… (r. Malgorzata Szumowska), la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30. Drama intensă a unui preot catolic care s îndrăgostește de un tânăr a câștigat Premiul Teddy, acordat producțiilor care abordează tema homosexualității, la Berlin 2013. În Ursus Open Air, spectatorii vor urmări Un pistol în fiecare mână (r. Cesc Gay), un portret amuzant şi lipsit de menajamente al bărbatului din ziua de azi.

 

Seara de sâmbătă se va încheia la Casa TIFF cu un concert Autumn Hotel, de la 22.00. Autumn Hotel este proiectul muzical inițiat în 2010 de Nick Făgădar (voce, chitară - Luna Amară) împreună cu Domi (tobe, Urma), Andras (keyboards, Kumm), Oigăn (chitară, Kumm), Sorin (bas, Luna Amară) ș.a.

 

My Dog Killer (r. Mira Fornay), Samsara (r. Ron Fricke), Much Ado About Nothing (r. Joss Whedon) și The Act of Killing (r. Joshua Oppenheimer), Prince Avalanche (r. David Gordon Green), Sound City (r. Dave Grohl) sunt alte câteva recomandări ale weekend-ului.

 

Pentru cei care au ratat competiția TIFF 2013 sau vor să vadă filmele câștigătoare, în cinematografele TIFF rulează duminică, 9 iunie, toate cele 12 producții concurente la Trofeul Transilvania. Zece dintre ele aparțin unor regizori aflați la debut. Filmele vin din ţări precum Arabia Saudită, Uruguay, Polonia, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, India, Slovacia, Japonia.

 

Filmul care va închide oficial TIFF 2013 pe 9 iunie, în Ursus Open Air, de la 21.45, este spectaculosul Kon-Tiki (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg). Povestea legendară a exploratorului Thor Heyerdahl și a călătoriei sale epice din 1947 a fost nominalizată anul acesta la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin.

Comentarii Facebook