Steven Severin, fondatorul trupei Siouxsie and the Banshees, vine la Casa TIFF


Steven Severin, fondatorul trupei Siouxsie and the Banshees, vine la Casa TIFF, joi, 7 iunie, de la ora 21.45.

Steven Severin va acompania live, la Casa TIFF, proiectia celebrului film clasic Vampyr (1932), in regia lui Carl Theodor Dreyer. Filmul mut, cu imaginile lui de neuitat, insotit de muzica bantuitoare a lui Severin, va fi un spectacol unic pentru cinefili. Publicul il va putea intalni pe renumitul muzician si la proiectia documentarului Joshua Tree, 1951: Un portret al lui James Dean, regizat de Matthew Mishory si inclus in sectiunea Fara Limita. Cu Mishory, Severin a colaborat si la coloana sonora a filmului Delphinium: A Childhood Portrait of Derek Jarman, inclus de curand in arhiva permanenta a British Film Institute.

Steven Severin (pe numele sau real Steven John Bailey. n. 1955) a fondat Siouxsie and the Banshees impreuna cu solista Siouxsie Sioux in 1976 si a fost unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Robert Smith de la The Cure. Basistul britanic este creditat pentru versurile multora dintre piesele formatiei, fiind, in acelasi timp, si cel care a arhivat de-a lungul timpului toate inregistrarile ei. Trupa de post-punk, considerata una dintre cele mai indraznete si experimentale din anii 70-80, a marcat profund muzica ultimelor decenii, trupe ca Radiohead, U2, Massive Attack, Tricky sau Red Hot Chili Peppers citand-o ca influenta.

Dupa destramarea trupei, in 1996, Steven Severin a inceput o cariera solo. si-a creat propria casa de discuri, RE, a colaborat cu diverse trupe si a compus muzica pentru spectacole de teatru si filme - de cativa ani impreuna cu sotia sa, Ardan. Printre altele, a creat coloana sonora pentru filmul clasic Le sang d'un poete, de Jean Cocteau, si a inclus-o pe un album lansat in 2010. Este prima vizita a sa in Romania; Siouxsie and the Banshees nu a concertat niciodata aici, din cauza regimului politic.

Comentarii Facebook