Scrisoare către parinții nesimțiți ce au asistat aseară la spectacolul "Magical Music from Movies" de la Sala Polivalentă

 

Draga parinte clujean nesimtit ce ai asistat aseara la spectacolul Disney in concert -"Magical Music from Movies",
 

In caz ca nu ai stiut cand ti-ai dus copilul de 1, 2 sau 3 ani la spectacol, acesta nu era unul de desene animate sau de teatru de papusi. Era un show sustinut de 70 de muzicieni, intre care solisti de opereta si Orchestra Simfonica Bucuresti. Adica un spectacol la care vrei sa auzi muzica si sa te bucuri de ea. Chiar daca erau melodii din filme Disney, multe dintre ele erau cantece premiate ale unor artisti cunoscuti la nivel mondial. Nu erau melodiile de pe CD: "Alunelu, Alunelu hai la joc", "O vioara mica" sau "Am o casuta mica".

 

Nu!

 

Erau melodii de genul "Can you feel the love tonight", care i-a adus lui Elton John un premiu Grammy si de care se pot bucura atat adultii, cat si copiii mai mari.

Altfel spus, sala de concert nu era un un teren de joaca unde copilul tau de 1-3 ani (si mai mari unii dintre ei) sa alerge si sa tipe ca in parc, deranjandu-i pe toti ceilalti si facand aproape imposibila vizionarea spectacolului de catre cei care stateau in partea de jos a salii, si care culmea, platisera cele mai scumpe bilete. (270 de lei un bilet de adult).


A-ti lasa copilul sa alerge prin fata scenei, desi esti rugat de organizatori sa iti supraveghezi odrasla, mai intai elegant, spunandu-ti-se ca sa nu se raneasca ca sunt multe cabluri pe acolo, apoi ceva mai ferm, cum ca sa poata viziona si cei din spate spectacolul, este o dovada crasa de ne-sim-ti-re.

 

De doua ori nesimtire!



Mai intai, este o lipsa de respect fata de ceilalti spectatori, mici si mari. Explicatia ca "este copil, na, ce sa-i faci!" e una dintre cele mai jalnice.

 

In primul rand pentru ca in sala erau cateva mii de copii si doar cateva zeci alergau nesupravegheati prin fata scenei. Si dintre cei care stateau in fata scenei cativa dansau, cantau si aplaudau. Adica urmareau spectacolul pentru care tu, draga parinte, ai platit peste 200 de lei pentru copilul tau. Deci daca din cateva mii, doar cateva zeci alergau prin fata scenei, arata ca explicatia ca "e copil, n-ai ce-i face", nu tine. Daca stii ca ai un copil prea mic sau prea energic pentru a sta sa urmareasca un spectacol, nu il duci, atunci cand iti pasa de cei din jurul tau!

In al doilea rand, este o imensa lipsa de respect aratata artistului de pe scena. In conditiile in care artistii care au urcat aseara pe scena de la Polivalenta si-au facut toti, fara exceptie, treaba, intr-un mod impecabil. In timp ce muzicieni cu voci extraordinare-Paula Selling, Florin Ristei, Dalma Kovacs si artisti de opereta erau acompaniati impecabil de orchestra Bucuresti, e imposibil draga parinte ca tu sa iti lasi copilul sa alerge prin fata scenei si sa tipe si sa se impinga cu alti copii. Daca ma uit, insa, la ce s-a intamplat aseara la Polivalenta imi dau seama ca pentru cateva zeci de parinti a fost cat se poate de posibil.

Inchei aici scrisoarea mea catre tine, draga parinte, cerandu-mi scuze in numele tau celorlati spectatori si artistilor de pe scena si cu speranta ca data viitoare te vei gandi de doua ori daca vrei sau nu sa duci un copil de 2-3 trei ani la un spectacol sustinut live cu orchestra simfonica.

Iti multumesc ca la urmatorul spectacol, atunci cand copilul tau alearga si striga in fata scenei, o sa te gandesti si la mine si la artistii care de la varsta micutului tau repeta ore in sir, zilnic, sa iti aduca un strop de bucurie. 

 

Delia Carbune

 

PS: Consider indreptatit comentariul unei cititoare, care mi-a atras atentia ca si organizatorii au avut o parte de vina ca nu au scris varsta minima recomandata a spectacolului. Poate ca pe viitor vor avea in vedere si acest aspect. 

 

Gasiti mai jos un video ca sa vedeti cam cum se auzea in partea de jos a salii, din cauza zecilor de copii care alergau si tipau in fata scenei si sa trageti singuri concluzii.

 


Aceasta este prezentarea spectacolului pe site-ul eventim.ro de pe care s-au achizitionat biletele pentru "Magical Music from Movies". Prezentarea este pentru spectacolul de la Bucuresti, intrucat cea pentru Cluj nu mai este activa, dar este identica pentru toate cele patru spectacole: Cluj, Bucuresti, Brasov, Craiova. 

 

 

 

 

Comentarii Facebook