Pestera lui Zeus pastreaza inca in Creta mitul stapanului zeilor si al oamenilor! Mergi acolo, arunca un banut si pune-ti o dorinta!

Inca de cand faci primii pasi in Creta simti cum linistea si frumusetea naturii te coplesesc. Nisipul fin, peisajele desprinse din filme americane si soarele care pare neumbrit vreodata de nori, te vor convinge sa revii iar si iar in minunata Creta.

 

Spectaculos! Este unul din multimea de epitete care iti vor fulgera mintea. Dumnezeu pare sa isi fi dat examenul de licenta atunci cand a facut Creta si Santorini. O poveste ireala te intampina cand pornesti la pas, cu masina sau cu ...ATV-ul prin Creta. Modern, pragmatic, in viteza! Asa am cunoscut noi paradisul cretan si pe cel din Santorini: cu ATV-ul. Plajele cu nisip negru sau celebra Red Beach cu stanci inrosite de parca tot cuprul lumii s-a pogorat peste ele, valurile marii colorate cu un albastru ce pare realizat de un foarte bun webdesigner in Photoshop, sunt doar cateva din minunile insulelor grecesti care  te vor face iti tii respiratia. Iti va fi teama sa nu uiti ca natura poate fi perfecta.

 


 

"Dumnezeu pare sa isi fi dat examenul de licenta atunci cand a facut Creta". Cu un astfel de gand vei ajunge la Pestera lui Zeus, locul in care se spune ca acesta s-a nascut.

 

Zeus era cel mai mic dintre fiii lui Cronos si ai Rheei. Ca sa il scape de urgia tatalului sau, care isi inghitea rand pe rand copiii de indata ce se nasteau, Rheea l-a ascuns pe Zeus in Creta, unde a fost ingrijit de doua nimfe care il hraneau cu lapte de capra si ambrozie.

 

Ne-am urcat in autocar si am pornit catre locul cu pricina. Traseul pana acolo este unul incredibil: stradute inguste parca pierdute in imensul peisaj inconjurat de munti. Inima ne statea in loc cand o curba isi facea simtita prezenta, insa Cristina, ghidul nostru ne spunea "stati calmi. Soferii greci sunt cei mai buni soferi pe care i-am intalnit. Conduc cu mare atentie, sunt calmi, relaxati si foarte siguri pe ei".

 



 



Continuand, ghidul nostru ne spune ca aici atat femeile cat si barbatii sunt imbracati in negru, pentru ca atunci cand cineva drag moare, cretanii tin doliu toata viata. Am fost surprinsi, si in timp ce inaintam, ne aruncam privirile pe geam, poate, poate zarim cateva siluete umane. Si dintr-o data, in autocar se aude "Uite o doamna imbracata in negru si cu batic. Nu stiu cum rezista. Afara sunt cu siguranta peste 30 de grade Celsius. Oare nu le este cald?", la care raspunsul vine prompt de la Cristina "asa este obiceiul si-l respecta cu sfintenie". Eram obisnuiti cu doliul dupa cei dragi, dar nu cu doliul pentru toata viata.

 



"Pestera lui Zeus este situata in muntele Olimp, motiv pentru se spune ca ii placea sa fie deaspupra tuturor, sa domine lumea. Se mai spune ca Zeus este si protectorul imigrantilor, si de aceea locuitorii acestei zone sunt foarte primitori si deschisi cu turistii", mai spune Cristina, ghidul nostru. 

 

 

Inainte de a parcurge drumul pietros pana in varful muntelui, ne-am oprit cu totii sa savuram un suc natural de portocale. Cretanii sunt obisnuiti sa stoarca portocalele pentru suc chiar in fata clientului, asa incat pana ajungi sa il bei mirosul de portocale proaspat stoarse te face sa iti doresti sa renunte la ritmul de calm cretan si sa se miste macar un pic mai repede.

 

 

Am fost invitati sa ne asezam la o terasa situata chiar la poalele muntelui: "Kalimera!" (Buna ziua) a fost salutul cu care am fost intampinati tot timpul in Creta. Multi dintre localnici rup deja cateva cuvinte in  limba romana "Bine ati venit", "Buna ziua" , par sa fie deja ceva banal pentru cei care ne poftesc la mese.

 

Asezati la masa, am primit  sucul natural de portocale. "Acesta este cu adevarat un suc natural de portocale. Daca veti bea acest suc cu siguranta nu veti mai fi niciodata inselati de nimeni in ceea ce priveste naturaletea si calitatea fresh-ului", ne spune Cristina. Dupa cele 10 minute am pornit la drum, incantati miraculorul peisaj.

La poalele muntilor, cei "lenesi" au avut posibilitatea sa parcurga drumul calare pe un magarus, chiar  pana la intrarea in pestera, insa noi am ales sa profitamde fiecare pas. 

 



Inaintam incet, adica "siga, siga", asa cum spun cretanii.

"Am ajuns!" spune ghidul nostru. "Aveti grija pentru ca in pestera nu este foarte cald. Este mai racoare, asa ca luati un pulover pe voi.", ne atentioneaza ea. Curiosi, cu aparatele de fotografiat in mana eram pregatiti de "atac". "Nu prea este voie sa se faca poze cu blitz aici, insa 2-3 puteti face. De obicei, cand vin turisti acestia sunt atentionati inca de la inceput, insa nu stiu cum se face ca rusilor le este permis de fiecare data sa foloseasca blitz-ul si nimeni nu-i atentioneaza. Se spune ca lumina deterioreaza stalactitele si stalacmidele din pestera. Insa puteti folosit blitz-ul pentru 2-3 fotografii", mai adauga Cristina cu zambetul pe buze.


Pestera nu este foarte mare, insa este uimitoare datorita formelor ce se regasesc acolo. "Uite-te atenta la roca aceea. Parca este o figura de om", se aude undeva in pestera. Cu totii eram uimiti de frumusetea si combinatia culorilor. "Se zice ca panza freatica din pestera provine din lacrimile lui Zeus, care a plans foarte mult la nastere", ne mai spune ghidul nostru.

Am facut inconjurul pesterii, am arucat cate un banut in apa si ne-am pus o dorinta. Apoi ne-am indreptat catre singura lumina din pestera, care ne contura drumul catre iesire.


Asa l-am cunoscut si pe Zeus. Ne-am luat ramas bun, am coborat impresionantul munte Olimp si am ramas cu cele mai frumoase momente surprinse de aparatul de fotografiat.

 

Concluzia excursiei a fost trasa de contract managerul Christian Tour, Daniel Grigore, impresionat si el  dupa ce a vizitat prima oara in Creta:  "E uimitor ce ochiul uman poate vedea aici. E interesat si fiecare loc are misterul lui. Sa le spuneti celor de acasa ca trebuie neaparat sa viziteze Creta in caz ca nu au facut-o deja".

 

 

reportaj de

Delia Carbune si Anca Baciu

 

Multumim Tour-operator Christian Tour pentru excursia oferita.



Comentarii Facebook