NOAPTEA MUZEELOR LA CLUJ! Va fi protest, dar muzeele vor fi deschise

 

Muzeele clujene vor protesta în cadrul evenimentului european ”Noaptea Muzeelor”, față de starea imobilelor în care funcționează aceste instituții de cultură.

 

Astfel, unele muzee vor acoperi cu o pânză lucrările cele mai importate și le vor ascunde de public. 

 

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a declarat că va fi acoperită o pictură a Muzeului de Artă, colecţia de kosoni de aur de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei sau un tablou la Muzeul de Istorie din Turda.

 

Ne alăturăm protestului muzeelor care au clădiri în pericol, fiind vorba la nivel naţional de un număr de 118 instituţii cărora le este afectat sediul de funcţionare sau patrimonial. Protestul constă în ascunderea sau acoperirea unor piese extreme de valoroase, cum ar fi colecţia de kosoni de aur de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, praful de mumie de la Muzeul Farmaciei, o pictură a lui Joseph Neuhauser, un tablou la Muzeul de Istorie din Turda, o piesă de ceramică datând din anul 1634 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei sau portretul Veturiei Goga, pictat în 1924 de Camil Ressu, la Muzeul ”Octavian Goga” din Ciucea”, a declarat Sălăgean.

 

Cu toate acestea, muzeele vor fi deschise publicului, fiind organizate și evenimente speciale. 

 

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi organizată o sărbătoare a balmoşului ardelenesc, Vivariul UBB va expune bonsai, iar Muzeul Farmaciei o expoziţie privind istoria afrodisiacelor.

 

La Muzeul de Artă din Cluj va avea loc un concert de jazz şi o expoziţie de fotografii care prezintă Clujul în imagini. La Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi organizat și un târg de tradiţii culinare şi o nuntă tradiţională maramureşeană.

 

Muzeele se pot vizita gratuit, în noaptea de 16 spre 17 mai, de sâmbătă seara și până duminică la ora 1.00.

Comentarii Facebook