Laguna Albastra din Aghireșu - Cluj. Cum să ajungi acolo

 

Lacul denumit ”Laguna Albastra” este situat la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, in comuna Aghireșu, judetul Cluj.

 

Lacul s-a format pe locul unei exploatări de caolin. În gropile excavate s-a adunat ploaia, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat de şiroaiele de ploaie. Se spune că în această apă albastră, colorată de reziduurile de caolin, până prin anii 90 mai găseai şi peşti, dar în 1995 în urma unor lucrări balta a secat. Din fericire apa s-a adunat din nou, iar pe malul lacului, a apărut chiar şi stufărişul.

 

Primaria declara cu ceva ani in urma , ca la aceste lacuri se impune o minima amenajare a acestora si exploatarea lor din punct de vedere turistic, lucru care nu s-a mai intamplat.

 

În prezent, pe raza comunei Aghiresu, cu exceptia Cabanei Leghia si a Taberei pentru elevi Leghia, toate celelalte obiective turistice , Laguna Albastra, Castelul si Biserica monument istoric, nu sunt puse in valoare si nici nu sunt incluse in traseele turistice, deoarece infrastructura de transport nu permite un acces usor spre aceste obiective.

 

Acces: Ruta Cluj-Napoca - Baciu - Garbau - Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca - Gilau - Capus - Garbau - Aghires Fabrici sau tot pe aceasta ruta dupa Paniceni faceti dreapta pe la Cabana Leghia – sat Leghia - Aghires Sat - Aghires Fabrici.

 

Din Aghires Fabrici (centru) se face un drum destul de rau pe langa cladirea BRD, mergeti tot inainte si treceti peste calea ferata.

 

Apoi tineti drumul drept aproximativ 4 km si ajungeti la dealurile de steril unde veti lasa si masina. Mai aveti de mers pe jos aprox. 300-400 m, scrie hartaromaniei.eu.

Comentarii Facebook