Kusadasi, paradisul iubitorilor de distracție. Ce poți face în destinația de 5 stele a Turciei FOTO


Turismul este una dintre industriile cele mai dezvoltate din Turcia, iar stațiunea Kusadasi este o dovadă clară a acestui lucru.

Un orășel cu o populație de aproximativ 80.000 de persoane, pe coasta mării Egee, Kusadasi devine un paradis al petrecăreților când începe sezonul de vară, perioadă în care localitatea ajunge să găzduiască aproape o jumătate de milion de persoane.

Popularitatea acestei stațiuni se datorează, în mare parte, atracțiilor turistice unice în lume, plajelor superbe, dar și deschiderii față de cultura occidentală, motiv pentru care este preferată de turiștii tineri.

Ce poți vizita?

Kusadasi este considerat unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume, motiv pentru care există numeroase locuri de vizitat pentru iubitorii de istorie. De departe, cel mai cunoscut obiectiv arheologic este orașul antic Efes, care aduce anual milioane de turiști în Turcia.


Orașul antic, aflat la doar 15 kilometri de Kusadasi, găzduiește și una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, Templul Zeiței Artemis, unul dintre cele mai mari amfiteatre din antichitate, de 24.000 de locuri, dar și Casa Fecioarei Maria, a cărei legendă care atrage foarte mulți vizitatori creștini.

 



Turiștii care optează pentru pachetele turistice oferite de agenția de turism Alis Holidays Cluj-Napoca au posibilitatea de a alege excursii opționale, cu ghid, transport și masă de prânz, către orașul Efes.

Un alt loc de neratat atunci când mergi în Turcia este situl natural de la Pamukkale, ale cărui formații calcaroase de un alb imaculat fură privirea oricui. Pamukalle, care în limba turcă înseamnă ”castelul de bumbac”, are numeroase izvoare termale, a căror apă curge la ptemperaturi de peste 35 grade Celsius, în care turiștii pot face baie, iar accesul pe terasele calcaroase se face doar desculț, pentru a nu murdări albul.

 



Totodată, cei care merg la Pamukkale au ocazia de a vizita și chiar a face baie în piscina Cleopatrei, din complexul antic Hierapolis. Legenda spune că oricine face baie în această piscină va întineri cu 10 ani.

Excursia la Pamukkale poate fi regăsită și ea în pachetele celor de la Alis Holidays.

Ce e de văzut în Kusadasi?

Stațiunea situată pe malul mării Egee oferă priveliști de neuitat, iar o plimbare prin oraș este o experiență ce merită trăită.

Kusadasi are două porturi, unul privat, în care pasionații de navigat își andochează propriile yacht, dar și unul în care andochează vasele de croazieră și vapoarele. Ambele sunt deschise publicului, astfel încât turiștii le pot vizita. De asemenea, zona este înțesită de restaurante și magazine, fiind o destinație bună pentru pasionații de shopping.

 



Una dintre atracțiile principale ale stațiunii este ”Insula Porumbeilor”, din centru, care este totodată și simbolul orașului (în turcă Kusadasi înseamnă ”Insula Păsărilor”). Cu toate că în trecut a fost cu adevărat o insulă, un pasaj a fost construit către ”Insula Porumbeilor” (Güvercinada), pentru a asigura accesul cu coasta orașului Kusadasi. Turiștii au ocazia de a explora insula sau de a vizita castelul bizantin găzduit de acesta.

 



Fiind plasat pe coasta mării Egee, Kusadasi are numeroase plaje de care turiștii se pot bucura. Deși o parte dintre ele sunt private și aparțin hotelurilor, marea majoritate sunt plaje publice, iar oricine dorește poate face plajă, inclusiv în centrul orașului. Printre cele mai cunoscute plaje se numără Ladies Beach (o plajă plină de restaurante, baruri și magazine), Silver Sands Beach, Love Beach sau Long Beach, cea mai lungă plajă din Kusadasi, cu o lungime de aproximativ 3.5 kilometri.

Cum te poți distra?

Kusadasi este considerat a fi unul dintre cele mai ”vestice” locuri din Turcia, în ceea ce privește distracția și deschiderea față de tineri. Astfel, nu este de mirare că există foarte multe opțiuni pentru cei care vin pentru viața de noapte.

Petrecăreții pot petrece o seară întreagă de ”bar hopping” (mutatul din bar în bar) pe celebra ”Bar Street”, o stradă plină cu localuri și cluburi, în care distracția e cuvântul de bază, iar nimeni nu se dă în lături de la a dansa pe mese și pe baruri. Muzica ”bubuie” din fiecare parte, iar agitația ține până la 4 dimineața.

Pentru cei care vor să aibă parte de o experiență mai autentică, în fiecare vineri se organizează seri turcești, unde turiștii se pot bucura de muzică și dansuri tradiționale, într-o ambianță foarte plăcută.

Una dintre cele mai interesante activități pe care le poți întreprinde este vizita la unul dintre bazarurile din oraș. ”Grand Bazaar”, din centrul orașului este considerat unul dintre cele mai mari centre comerciale din toată Turcia, iar ofertele sunt extrem de variate. Tocmeala este lege în bazar, iar fiecare vânzător își încearcă toate strategiile pentru a-i convinge pe vizitatori să le cumpere produsele. De la reduceri uriașe pe baza de naționalitate, până la mostre gratuite și cadouri, vânzătorii vor face aproape orice pentru a te convinge să cumperi, iar prețul este aproape întotdeauna negociabil, motiv pentru care o vizită la bazar va fi întotdeauna o experiență intensă, care poate dura o zi întreagă.

 



Iubitorii de aventură au și ei parte de multe activități, având la dispoziție numeroasse sporturi extreme, unele dintre cele mai mari aqua park-uri (Adaland, din Kusadasi este cel mai mare parc acvatic din Turcia), dar și safari-uri cu Jeep-ul, ATV-ul sau chiar călare.

 



O altă opțiune pentru petrecăreți este o croazieră de câteva ore în jurul stațiunii, pe un vas ”dotat” cu voie bună, muzică și distracție, dar această experiență o vom prezenta într-un alt episod.

O gamă largă de oferte de sejururi în Kusadasi veți găsi la agenția de turism Alis Holidays, sau intrând AICI.

Comentarii Facebook