Festivalul de foarte scurt metraj Tres Courts 2012 incepe la Cluj-Napoca in 3 mai! Vezi detalii si program


Festivalul international de foarte scurt metraj Tres Courts se va desfasura, in perioada 3-6 mai 2012, la Cluj-Napoca.

Vizionarile vor avea loc la cinema Marasti, cinema Victoria si la Fabrica de pensule.

Festivalul international  de foarte scurt metraj Tres Courts 2012 propune o selectie de filme foarte scurte venind din intreaga lume.  Fiecare film trebuie sa dureze mai putin de 3 minute (exceptand titlul si genericul), aceasta fiind singura regula care trebuie respectata. Participa toate genurile: fictiune, documentar, animatie, imagine de sinteza, film experimental. Amatori sau profesionisti, incepatori sau celebri, clasici sau inovatori,  producatorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colturile lumii.

Festivalul international  de foarte scurt metraj Tres Courts 2012  este un eveniment cultural mondial unic, o veritabila punte intre culturi, cu proiectii  organizate simultan in 80 de orase din 15 tari, dintre care 23 de orase din Romania, 6 din Ungaria, 2 in Slovacia si 1 in Republica Moldova.

Filmele sunt vizionate de publicul din 80 de orase in aceeasi perioada, iar un premiu al "publicului fara frontiere" este atribuit ca urmare a voturilor tuturor participantilor la festival.

Scurt-metrajele de pe 5 continente ajung pe ecrane de la Paris la Ramallah, de la Brasilia la Belgrad, Singapore, Geneva, Cluj-Napoca, Budapesta si Montpellier.

Difuzarea internationala a festivalului face din acest eveniment ceva inovator. Aceleasi programe in competitie sunt propuse simultan in toate orasele  participante.

Gandit pentru a fi organizat peste tot in jurul lumii, Festivalul international  de foarte scurt metraj Tres Courts este un spatiu de difuzare care creeaza veritabile punti intre culturi.

Reteaua festivalului continua sa se dezvolte pe plan international si va fi prezent anul acesta, pentru prima data in Spania (Barcelona, Madrid, Zaragoza). De asemenea,  isi extinde reteaua in Ungaria (Budapesta, Pecs, Szeged, Miskolc, Debrecen si Nyiregyhaza).

Competitii deschise tuturor: profesionisti si amatori isi pot trimite filmele pentru a concura in diversele selectii:

- competitie internationala cu o ceremonie de premiere la Paris in 4 mai 2012, arbitrata de un juriu de profesionisti (47 de filme in competitie)

- competitie Paroles de Femmes cu o ceremonie de premiere la Montpellier in 5 mai 2012, arbitrata de un al doilea juriu: cea mai buna selectie  de filme despre conditia femeii in lume (20 de filme in competitie).

- Special in Romania: competitie de filme foarte scurte romanesti: 18 filme realizate de amatori sau semi-profesionisti din Romania se intrec pentru premiile competitiei (trofee, smartphone-uri din partea Orange si un sejur la Cluj pe perioada festivalului TIFF). Un premiu special va fi decis prin voturile publicului din Romania, iar o noutate anul acesta este premiul oferit de Organizatia internationala a francofoniei (250 de euro). Castigatorii vor fi anuntati in 5 mai, iar premiul publicului in 15 mai.

- Inovatia anului 2012, selectia tematica inedita "Monde d'avant, Monde d'apres", care dovedeste, in mini-documentare si fictiuni tulburarile unei lumi in plina mutatie.

- Selectia tematica "Familiale" pentru copii peste 6 ani.

Prezent de 6 ani in regiune, in Romania, Ungaria, Slovacia si Republica Moldova, festivalul se bazeaza pe coordonare din partea Institutului francez din Romania, cu participarea retelei culturale franceze, dar si a unei serii lungi de organizatii si companii partenere. Larga difuzare a festivalului in Romania este posibila datorita sponsorului national, compania Orange.

Detalii suplimentare pe site-ul festivalului, www.trescourts.ro.

Comentarii Facebook