Faimosul regizor polonez Krzysztof Zanussi, premiat pentru întreaga carieră la TIFF


Celebrul regizor, scenarist și producător polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga sa activitate în cadrul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Zanussi va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar și în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forță în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. De asemenea, regizorul va susține și un masterclass pentru pasionații de film duminică, 8 iunie.

Krzysztof Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale. Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția de la Veneția.

Cineastul este profesor la Silesian University din Katówice și la European Graduate School din Elveția și conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internaționale, este președinte al European Federation of Audiovisual Performers și consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului. În 2001, a obținut titlul de Honoris Causa din partea Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru și operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viața sa și opera sa au fost subiectul documentarului Anxiety/ Niepokój (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Tot în cadrul ediției din acest an a TIFF va fi și premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alții, și de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie.

Comentarii Facebook